4 Temmuz 2010 Pazar

İspanya İlk Kez Yarı Finale !



Dünya kupalarında çeyrek final maçlarının heyecanı bir ayrı oluyor.Bunu İspanya-Paraguay maçında bir kez daha gördük.İlk yarıda temposu çok düşük, pozisyon olmayan bir maç izleyerek sıkıldık ancak ikinci yarıda neler olduğunu anlayamadık.

İlk yarısı golsüz sona eren mücadelede, statlarda ender görülen bir olay gerçekleşti.58. dakikada Barretto'nun kullandığı kornerde, ceza alanı içinde Pique tarafından çekilerek düşürülen Cardozo takımına penaltı kazandırdı. Cardozo'nun kullandığı penaltıyı Casillas kurtardı! 



Gerçekten kötü bir penaltı kullandı Benfica'lı golcü.Topu tam olarak köşeye gönderemedi ve topun yerden yüksekliğide kaleci Casillas için rahat bir kurtarış oldu.

60. dakikada ise bu kez David Villa ceza alanı içinde Alcaraz tarafından düşürüldü ve orta hakem Carlos Batres bir kez daha penaltı noktasını gösterdi.Xabi Alonso'nun kullandığı ilk penaltı gol oldu; ama Carlos Batres penaltıda ihlal olduğunu belirterek atışı tekrarlattı. Xabi Alonso ikinci penaltıyı kullandı ve Villar bu kez bu şutu çıkartmayı başardı! 



İki dakikada iki penaltı kararı verildi ve ikisi de gol olmadı.Xabi Alonso'nun penaltısından sonra kaleci Villar'ın Fabregas'a çok net müdahalesi vardı ancak hakem Carlos Batres bunu görmedi.İlk yarıda da Valdez'in golünü yiyen Carlos Batres, çok kritik hatalar yaptı ve kötü bir yönetim sergiledi.

İspanya yine geride kalan maçlardaki oyun stilini ortaya koydu. Xavi , İniesta , Alonsove Busquets dörtlüsüyle orta sahada pas yaparak oyuna hakim olmaya çalışan İspanya'da Villa ve  Torres ilk başlarda birbine yakın olarak oynamaya başlamış, ancak ilerleyen dakikalarda kanatlarda yer almışlardı. Ancak Villa ve Torres ikilisi kanatlara yayılınca İspanya hücumda etkisiz kaldı ve ilk yarıda sadece 4 şut atabilirken kaleyi bulamadı.İkinci yarıda İspanya'nın sistemine bir türlü uyum sağlayamayan Torres oyundan çıkıp Fabregas girince İspanya hücumlarda daha etkili olmaya başladı. Pedro'nun da oyuna dahil olmasıyla hücumda daha etkili olmaya başlayan ve değişik atak varyasyonlarına giren İspanya, oyundaki üstünlüğünü skora ancak maçın 81. dakikasında Villa'nın şansının yardımıyla attığı golle buldu ve geriye kalan dakikalarda da topun kontrolünü elinde tutarak Dünya kupasında ilk kez yarı finale yükseldi.



Paraguay takımı ise yine başarılı savunmasıyla ön plana çıktı.Buraya gelene kadar kalesinde sadece 1 gol görmüşlerdi.İspanya karşısına 5 orta saha ve tek forvet Valdez olarak çıkan Paraguay, ileride rakibine pres yaparak oyunda kontrolü ele geçirmesine engel olmaya çalıştı. pres yaparak kaptıkları toplarlada hızlı hücum yaparak İspanya kalesinde gol bulmak istediler ancak Valdez ve Cardoza ile girdikleri pozisyonları değerlendiremediler.Aslında bir pozisyonda Valdez'le golü buldular ancak maçın hakemi Carlos Batres golü ofsayt gerekçesiyle iptal etti. İknci yarıda da sürekli pres yapan Paraguay, özellikle hücumda sıkıntılıydı ve pozisyon bulmakta zorlandı.Kuşkusuz Cardozo'nun penaltıyı kaçırması dönüm noktası oldu. Eğer Cardozo penaltıyı gole çevirebilseydi katı savunmasıyla Paraguay skoru koruyabilir ve büyük bir süprize imza atabilirdi.Ancak işte futbol böyle bir oyun olduğu için seviliyor.İspanya gibi güçlü takımlar karşısında yakaladığın fırsatları iyi değerlendiremezsen kaybetmeye mahkum olursun. Penaltı pozisyonun dışında oyuna Valdez'in yerine giren Santra Cruz son dakikada inanılmaz bir pozisyon harcadı ve Paraguay'ın ümitlerini tüketti.



Maçtan sonra açıklamalar yapan Paraguay teknik direktörü Martino, yakaladıkları pozisyonları değerlendiremediklerini ve İspanya'nın golü bulan taraf olduğunu ifade ederek buraya kadar gelmelerinden ve bu maçtada gösterdikleri mücadeleden dolayı oyuncularını kutladı.Aslında onlar tarihinde ilk kez çeyrek final oynayarak zaten istediklerine ulaşmış gibi oldular. Diğer tarafta ise çok zor bir mücadele sonucu galip gelmesini bilen bir İspanya var ki, müthiş bir sistemi olan ve bugün bu sistemi Arjantin'e de uygulayarak çok farklı bir galibiyet elde eden Almanya ile yarı finalde oynayacaklar. Bu maçtaki gibi bir sistem İspanya'nın sonu olabilir.Hücumda çok etkisizlerdi. Del Bosque'nin Torres aşkından vazgeçmesi gerekiyor. Onun yerine yine orta alana bir Fabregas takviyesi ve ilerde tek forvet Villa olursa biraz daha başarılı olacaklardır diye düşünüyorum.Aksi takdirde işleri çok zor görünüyor.

0 yorum:

Yorum Gönder