18 Ağustos 2011 Perşembe

UEFA Europa League Qualifying Matches Comment & Forecasts | August 18, 2011 |




Lokomotiv Moscow - Spartak Trnava

Pick: Lokomotiv Moscow to Win (-1)
Odds: 1.62
Stake: 8/10

Lokomotif Moskova'nın , Maminov döneminde arka arkaya 3 maç kaybetmesinden sonra göreve gelen Portekiz'li teknik adam José Couceiro, oldukça başarılı bir performans gösterdi. José Couceiro döneminde kupada Yenisey'i saf dışı bırakan Lokomotif Moskova, ligde ise Rostov ve Amkar'ı mağlup edip, Krylya ve Volga ile golsüz berabere kaldı. Bu karşılaşmalarda en dikkat çekici konu ise başarılı savunma performansıdır. José Couceiro döneminde kalesini gole kapattı Moskova.

Slovenya temsilcisi Spartak Trnava ise 1998 yılında hep lig hem kupa şampiyonu olduktan sonra uzun süredir başarıya aç kaldı. Lokomotif Moskova'yı saf dışı bırakarak Avrupa'da yoluna devam etmek istiyorlar ancak bu imkansız görünüyor.

Ladislav Tomaček dışında etkili bir isimleri yok kadrosunda -ki o da katı Moskova savunmasını aşabilecek kapasitede bir isim değil. Moskova başarılı savunması ile Spartak'a gol fırsatı vermeyeceği gibi, Obinna kadroda olmasa bile Shchev, Caicedo gibi kalitei gol ayakları ile rakibine karşı kolay üstünlük kuracaktır. Moskova'da farklı bir galibiyet bekliyorum ev sahibinden.


PAOK - Karpaty Lviv

Pick: PAOK to Win 
Odds: 1.74
Stake: 7/10

Geçen turda Noveç'te geçen sezon Rosenborg'u en çok zorlayan Valarenga ile karşılaşan PAOK, Norveç'de 2-0 , evinde ise 3-0 kazanarak güçlü rakibini saf dışı bıraktı. Bu maçlarda oldukça disiplinli bir futbol sergilediler. Deplasmandaki 2-0 lık skor avantajına rağmen evinde oynadıkları müsabakada da ipin ucunu sıkı tuttular ve rahat bir galibiyete imza attılar.

Bu turdaki rakipleri Norveç temsilcisine nazaran daha zayıf. Geçen sezon ön eleme turunda süpriz bir şekilde Galatasaray'ı saf dışı bırakmıştı Karpaty hatırlanacağı gibi. Bu sezona kötü bir başlangıç yaptılar ve moraller kötü. Ukrayna'da geride kalan 6 haftada sadece 1 kez kazanabildiler. Dış sahada oynadıkları 3 maçıda kaybettiler. Geçtiğimiz sezonda ligde 15 deplasman maçında sadece 2 kez kazanabilmişlerdi. Buda deplasmanlarda ne kadar zorlandıklarının ve vasat bir performans sergilediklerinin göstergesi. Özellikle herkes tarafından zor olarak bilinen Yunan deplasmanında işleri daha zor olacak.

PAOK'da tüm biletler tükendi. Ateşli taraftarının da desteği ile kazanacaklarına inanıyorum. Takımda Salpingidis, İvis ve Papazoglu yok. Lazar'ın ise sakatlığını atlattığı ve oynayabileceği açıklandı. Buda teknik direktör Boloni'nin yüzünü güldürdü. Boloni'nin muhtemel kadrosu şu şekilde ; Kresic, Etto, Malezas, P. Contreras, Lino, Arias, P.Garcia, Fotakis, Lazar, Vieirinha, Athanasiadis.


Beşiktaş - Alania

Pick: Beşiktaş to Win (-1)
Odds: 1.72
Stake:7/10

Rusya temsilcisi Alania oldukça genç bir ekip. Geçen sezon Rusya Premier Ligine veda ettikten sonra giden ve gelen oyuncular oldu ve bu durum sonrasında takım daha genç bir hale geldi. Şöyle ki ; Alania teknik direktörü Vladimir Gazzaev henüz 31 yaşında olmasına rağmen , takımda kendisinden büyük olan bir isim yok. Sahaya 4-5-1 dizilişi şeklinde çıkan Alania’nın fazla yaratıcı oyuncusu yok. Genelde uzun toplarla ve kontra futbol ile gol bulmaya çalışıyorlar. En önemli amaçları ise rakip takımın oyun düzenini bozmak. Bunu yaparken de Rusya’daki her takım gibi sert bir futbolu görüyoruz.

Geçen sezon lige veda etmelerine rağmen Rusya Kupası’nda final maçında Cska Moskova’ya 2-1 kaybettiler ve Cska’nın Şampiyonlar Ligi’ne gitmesi sonucu kendilerini Uefa Ligi’nde mücadele ederken buldular. Ancak önümüzdeki sezon Rusya Premier Liginde mücadele etme hakkı kazanacak takımlar arasında en iddaalısı olarak görünüyorlar. Keza geride kalan 21 haftada 45 puan topladılar ve zirvede yer alıyorlar. Ayrıca başarılı savunma kurgusu ile dikkat çekiyorlar. Geride kalan 21 haftada kalesinde sadece 9 gol gördüler. Ancak bu sert savunma kurgusunun İnönü'de fayda edeceğini sanmıyorum. Genç ve Avrupa deneyimi olmayan oyunculardan kurulan Alania takımının İnönü'de ayakları titreyecektir. Beşiktaş'ın farklı kazanacağını düşünenler arasındayım.

Beşiktaş'ta kart cezalısı Quaresma bu maçta forma giyemeyecek. Ayrıca Ersan Gülüm, Necip ve Bebe de sakatlıkları nedeniyle bu maçta oynayamayacak. Babasının vefat etmesi nedeniyle izinli olan Mehmet Aurelio da maçtaki yerini alamayacak. Teknik direktör Tayfur Havutçu'ya vekaleten teknik direktörlük görevine getirilen Portekizli Carlos Carvalhal, Rus ekibi Alania karşısında ilk kez takımının başında bir resmi maça çıkacak. Carvalhal'ın dışında, görev verilmesi halinde Egemen Korkmaz, Tanju Kayhan, Veli Kavlak, Mehmet Akyüz, Burak Kaplan ve Mustafa Pektemek ilk kez resmi bir maçta Beşiktaş forması giyecek.

Bu arada, geçen sezon devre arasında transfer edilen ancak statü gereği Dinamo Kiev maçlarında forma giyemeyen Simao Sabrosa ile Manuel Fernandes de oynamaları durumunda ilk kez Beşiktaş formasıyla Avrupa kupalarında mücadele edecek. Beşiktaş'ın muhtemel 11'i şu şekilde ; Rüştü, Ekrem, İbrahim Toraman, Egemen, İsmail, Ernst, Tanju, Guti, Simao, Almeida, Holosko.


Steaua Bucuresti - CSKA Sofia


Pick: Steaua Bucuresti to Win
Odds: 1.82
Stake: 7/10

Geçen sezon son haftada Dinamo Bucuresti'nin kaybetmesi sonucunda şansını iyi değerlendirerek Avrupa kupalarına katılma hakkı kazandı Steaua Bucuresti, ancak buna rağmen taraftarlarını tatmin edemediler. Bu sezon ise kurdukları başarılı kadro ile büyük beğeni topluyorlar. Başarılı bir hazırlık döneminden sonra ligde oynadıkları 3 müsabakadan 7 puan çıkardılar. Başarılı savunma kurgusunun yanıda hücumdaki üretkenliği ile de bu turun net favorisi konumundalar.

Özellikle Tatu , çok hareketli ve teknik bir isim ve rakip savunmayı oldukça zorluyor. Bunun yanı sıra duran toplarda uzun boylu stoperleri ile zaman zaman tehlikeli olabiliyorlar. CSKA Sofia karşısındaki muhtemel kadroları şu şekilde ; Tatarusanu-Latovlevici, Iliev Galamaz, Matei-Tanase Brandan, Bourceanu, Nicolita M.Costea-Tatu.

CSKA Sofia takımını geçen sezon Beşiktaş'ın grubunda yer aldığı için yakından tanıma fırsatı bulmuştuk. Katı savunma kurgusuna sahip olan bir kontra atak takımı. Steaua Bucuresti  deplasmanında da bu oyun tarzını sürdüreceklerdir. Ancak Avrupa'da önemli bir tecrubesi bulunan ve son 7 sezonda Avrupa Kupasında gruplara kalma başarısı gösteren Steaua Bucuresti , saha avantajını da yanına alarak avantajlı bir skor elde edecektir.


FC Nordsjaelland - Sporting Lisbon


Pick: Sporting Lisbon to Win 
Odds: 1.70
Stake: 7/10

Diego Capel, van Wolfswinkel, Alberto Rodriguez, Onyewu, Jeffren, Valeri Bojinov... Bu sezon gerçekleştirdi transferler neticesinde hem ligde hem Avrupa'da en iddaalı takımlardan biri durumuna geldi Sporting Lisbon. Ligdeki ilk maçında Olhanense karşısında istedikleri sonucu alamadılar ancak zaman geçtikte daha iyi duruma geleceklerine inanıyorum.

Danimarka temsilcisi FC Nordsjaelland, lige iyi bir başlangıç yapamadı. Geçen hafta son sıradaki Herfolge karşısında aldıkları galibiyet ile biraz olsun toparlandılar. Ancak Herfolge ligin en vasat takımı ve 5 hafta sonunda puan alamadı. Bunu ölçü olarak almıyorum bu sebeple. Çünkü bu kez karşılarında çok güçlü bir ekip olacak. Ayrıca arada ciddi bir Avrupa tecrubesi farkı var.

FC Nordsjaelland daha önce 3 kez Avrupa'da oynama hakkı elde etmişti ancak 2003'de hem sahasında hem deplasmanda kaybederek Paninios'a, 2008'de hem evinde hem deplasmanda Olympiacos'a ve geçen sezonda hem sahasında hemde deplasmanda Sporting Lizbon'a elenmişti. Sporting Lisbon ise geçtiğimiz sezon Yarı Final'e kadar yükselmişti. Bu sezonda bunu tekrarlayacak güce sahip olduklarını düşünüyorum. Hatta geçen sezona göre daha güçlü bir ekip haline geldiler. FC Nordsjaelland onlar için kolay lokma olur.


Shamrock Rovers - Partizan

Pick: Partizan to Win | 2.5 Goals Under 
Odds: 1.81 | 1.68
Stake: 6/10 | 7/10

Shamrock Rovers,ağırlıklı olarak İngiliz, İrlanda ve İskoç futbolculardan kurulu bir takım. Doğal olarakta Klasik bir ada takımı gibi oynuyorlar. Geçen sezon şampiyon olarak tamamladıkları İrlanda liginde, Bu sezonda şampiyonluk mücadelesi veriyorlar. Özellikle iç sahada etkili olan bir ekipler. Geçen haftada sahasında UCD takımına gol yağdırarak moral depolamışlardı.

Bu sezon Şampiyonlar Ligi ön elemesinde Flora Tallinn'i saf dışı bırakmış, sonraki turda Kopenhag'a mağlup olarak elenmişlerdi. Bu 4 müsabakada sadece 1 gol atarken, kalesinde 3 gol gördüler. Geçen sezon ise ön elemelerde Bnei Yehuda ve Juventus ile karşılaşmış, bu maçlarda 2 gol atarken kalesinde 4 gol görmüilerdi. Bu 8 maçın tamamının ALT bitmesi dikkat çeken bir istatistik.

Sırpların en başarılı takımı olan Partizan ise bu sezona moralli başladı. İlk hafta müsabakasında Novi karşısında 5-0 kazandılar. Şampiyonlar Ligi ön elemesinde ilk turda Skendja takımını mağlup ettiler ancak sonraki aşamada Genk takımına şanssız bir şekilde elendiler.

Katı savunma kurgusu ve etkili hücum atakları ile rakibine oranla çok daha güçlü ve Avrupa'da tecrubesi olan bir ekipler. Takımda Vukic cezalı iken, Rankovic, Volkov, Anderson gibi isimler sakatlığı nedeni ile yok. Ayrıca Eduardo'nun hafif sakatlığı var ancak maçta oynaması bekleniyor. Bu eksikler Partizan'ın işini zorlaştırabilir ancak kazanacaklarını düşünüyorum. Ayrıca kısır geçmesi yüksek ihtimalli bir müsabaka.


Legia Warszawa- Spartak Moscow

Pick: Spartak Moscow to Win | 2.5 Goals Under
Odds: 2.25 | 1.66
Stake: 6/10 | 7/10

Spartak Moscow, bir çok Rus ekibi gibi kadrosunu güçlendiren ekiplerden. Fenerbahçe'den ne kadar etkili bir isim olduğunu bildiğimiz Emmanuel Emenike ile Hollanda'nın başarılı orta saha oyuncularından Demy de Zeeuw'u renklerine bağlamışlardı. Bu sezona pek iyi bir başlangıç yapamamış olsalarda son haftalarda başarılı bir form yakaladılar. Son 5 haftada 4 galibiyet 1 beraberlik alırken , Kupada da Istra takımını saf dışı baktılar. Oynadıkları son 4 resmi deplasman maçını kazanmış olmaları iyi bir deplasman ekibi olduklarınıda gösteriyor.

İlk turda temsilcimiz Gaziantepspor'u katı savunma yaparak saf dışı bırakan Polonya temsilcisi Legia Warszawa ikinci bir süprize imza atmak istiyor. 35 yaşındaki Michal Zewlakow'un transferi sonrasında savunma daha iyi bir duruma geldi. Onun tecrubesi takıma oldukça fayda sağlamış görünüyor ki vasat Komorowski bile onunla birlikte iyi bir performans sergiliyor.  Wawrzyniak ve Rzezniczak ikiliside başarılı bir performans gösteriyor. Kaleci Skaba her ne kadar kafalarda soru işareti bıraksada şuana kadar hata yapmadı. Ayrıca yeni Slovak kaleci Kuciak'ın transferi sonrasında artan rekabet yine takıma olumlu bir katkı sağlayacaktır. Orta alanda ise Vrdoljak ve Borysiuk çok çalışkan isimler. Kucharczyk 'da hem defansif hem ofansif olarak takıma büyük katkı sağlıyor. Hücumda da Ljuboja gibi çok tecrubeli ve kaliteli bir isme sahipler.

Takımdaki tek sorun Çek golcü Hubnik'in sakatlığı. Onun dışında Ljuboja'nın durumu belirsiz ama büyük ihtimalle sahada olacak. Legia, Polonya Liginde 2 maçta 6 puan aldı ve ön elemede Gaziantep'i eledi. İyi bir başlangıç yaptıkları söylenebilir. Özellikle savunma konusunda çok iyi durumdalar. Bu maçta da savunma ön planda olacaktır. İlerde Ljuboja ile gol arayacaklar. Öncelikle tercih 2.5 gol altı olmalı. Zor da olsa bir Spartak galibiyetide bekliyorum. Ari , Dzyuba, Welliton, Rafael Carioca, Emenike gibi isimlerle katı Legia savunmasını aşabilecek güce sahipler.


Vaslui - Sparta Prag

Pick: Sparta Prag to Win  / Sparta Prag DNB
Odds: 2.37 | 1.67
Stake: 6/10 / 9/10

Vaslui daha önce 3 kez daha Avrupa Kupasına ön eleme oynamıştı ancak bu maçlarda  AEK Atina, Slavia Prag ve Lille'e kaybetmişlerdi.FİFA Yasağında dolayı transfer yapamayan Vaslui'de bir çok isimde sakatlığı nedeni ile yok. Bu sebeple alt yapıdan çağırdıkları genç oyunculara güvenmek zorundalar.

Vaslui'de geçen sezon takımın müdavimlerinden olan Kuciak, Papp, Canu, hatta David Rivas, Pavloviç, Milisavljevic, Wesley, Adailton ve Pouga yok. Twente karşısında sahada ruh gibi oynamışlardı. Çek ekibi karşısında da aynı senaryoyu izleyeceğimizi düşünüyorum. Sparta Prag belki Twente kadar güçlü bir ekip değil ancak Avrupa tecrubesi olan bir takım ve kadrosunda  Matejovsky, Kweuke, Vacek, Kadlec gibi etkili isimler var. Ayrıca Jiri Jarosik gibi tecrubeli bir ismide kadrosuna kattılar. Bu isimlerin dışında Avrupa'da önemli tecrubesi bulunan Zitka, Blazek, Repka, Zapotocny, Sionko,Miroslav Slepička gibi isimleri kadosunda barındırıyorlar. Avrupa kupalarında tecrubenin önemini göz önüne alırsak bu isimler Sparta Prag için büyük avantaj sağlıyor. Ayrıca rakibin eksiklerini ve aradaki kalite farkınıda göz önüne alırsak güzel oranı ile Sparta Prag galibiyeti denenmeye değer diye düşünüyorum.