7 Temmuz 2010 Çarşamba

"Portakal" Rengi Final



Portakallar 32 yıl aradan sonra sonunda finale adını yazdırmayı başardı.Daha kontrollü bir futbol ortaya koyarak eleştirilere neden olan Hollanda, geride kalan 6 maçınıda kazanıp finale yükselerek heralde bu eleştirilere en iyi cevabı vermiş olsa gerek. 

Oynadıkları düşük tempo ile bazen oyunu soğutabiliyorlar ancak Robben, Sneijder, Kuyt gibi isimler oyunu bir anda hızlandırıp izleyenleri heyecanlandırabiliyor.Bugün özellikle ilk yarıda çok düşük bir tempo vardı ve ilk başlarda bir yarı final heyecanı yaşayamadık.Ancak savunmanın soluında yer alan 35 yaşındaki van Bronckhorst attığı muhteşem golle bir anda maça hareket kazandırdı.Bu golü gördükten sonra aklıma ilk olarak Galatasaray'da Hagi'nin Monaco'ya attığı gol geldi.İkiside hemen hemen aynı mesafeden ve aynı köşeye doğru yapılan vuruşlarla gelmişti.



Hollanda tabiki öne geçtikten sonra oyunu kontrolünde tutma sistemine geçip daha çok savunmaya önem vermeye başladı. Bu dakikalarda Uruguay tabiki kaybedecek birşeyi olmadığı için rakibinin üstüne gitmeye başladı ancak ilerde Suarez'in yokluğunu çok hissettiler. Cavani çok mücadeleciydi ancak Hollanda kalesinde bir tehlike yaratamadı. Forlan'nında daha çok orta alana gelip top alması ve oyunu yönetmesi Hollanda savunmasını biraz olsun rahatlattı. Ancak Uruguay, ortada tehlikeli bir atak yokken bile Forlan'nın akıl dolu muhteşem vuruşuyla beraberliği yakalayarak oyuna dengeyi getirdi. Bu golle Uruguay'ın direnci arttı ve ilk yarının geriye kalan dakikalarında kalesinde önemli bir tehlike yaşamadılar.



Karşılaşmanın ikinci yarısında daha iyi başlayan taraf Uruguay oldu ve Hollanda kalecisi Stekelenburg'un hatasında önemli bir fırsat yakaladılar ancak golü atan van Bronckhorst bu kez golü önleyen isimdi. Her zaman belirttiğim gibi Hollanda'nın müthiş bir orta sahası var, çok yetenekli hücum oyuncuları var, çok tecrubeli savunma oyuncuları var ancak kaledeki Stekelenburg bana hiçbir zaman güven veren bir kaleci olmadı. Forlan'nın şutunu çıkarabilirdi çok uzun boylu bir kaleci ve top çokta uzağına gitmedi. Savunmanın bire bir olduğu pozisyonda top çapraz mesafede olmasına rağmen kalesini terk ederek Uruguay'lıları heyecanlandırdı. Asla van der Saar'ın yerini doldurabilecek bir isim değil bana göre.




Hollanda, Uruguay'ın ikinci yarının başındaki baskılı futbolunu önledikten sonra oyunu tekrar kendi kontrolüne aldı ve maç boyuncada hiç bırakmadı. Uruguay sürekli Hollanda'ya direndi direndi ancak Sneijder tartışmalara yol açabilecek bir pozisyonda sahneye çıktı ve kupadaki 5. golünü atarak Villa'nın yarıştaki ortağı oldu.Bu golden sonra Uruguay'ın direnci kayboldu tabi. Kısa bir süre sonra öne geçmenin verdiği morelleri ataklarını sıklaştırıp rahatlamak isteyen Hollanda, ilk yarıda sahada görünmeyen ancak ikinci yarıda çok başarılı bir performans sergileyen Robben'nin şık kafa golüyle skoru 3-1 yaptı ve rahatladı.Bu golden sonra benim hiç beğenmediğim ve futbol bilgisinden şüphe ettiğim Ömer Üründür, Hollanda'nın rahat bir oyun ortaya koymasını ; "' Maç bitti, iki takımda rölantiye aldı, Uruguay mağlubiyeti kabullendi, artık birşey yapamazlar''diyerek yorumladı. Maçın son dakikasında Pereira'nın golüyle Uruguay'ın skoru 3-2 yapmasından sonra ise ; "Futbol bu herşey olabilir, maç daha bitmedi" diyerek kendi kendini ele vermiş oldu.Ayrıca Lugano ve Fucile gibi savunmanın en önemli isimlerinin eksiklerinin hissedilmediğini söyledi.Bu maça gelene kadar kalesinde 2 gol gören Uruguay'ın bu maçta kalesinde 3 gol birden görmesinin nedeni neydi o zaman acaba.Cacares'in Fucile'nin eksikliğini hissettirmediğini ve Robben'i durdurduğunu ifade ederek beni gerçekten güldürdü. Robben attığı golün yanısıra kalede birçok tehlike yaşattı ve son dakikalarda kaleciyle karşı karşıya bir pozisyonda golü atamadı.Demekki ancak bu kadar durdurabiliyormuş Cacares Robben'i. Gerçekten bana göre yorumcu falan değil. Bedavada olsa yorumcu diye onu Tv kanalıma almaazdım !


Son mağlubiyetini 2008 Eylül'de Avustralya'ya karşı alan Hollanda, Uruguay karşısında elde ettiği zaferle rekor yenilmezlik serisini 25'e çıkarttı. Hollanda bu maçlardan 20'sini kazanırken 5'inde berabere kaldı.2010 Dünya Kupası'ndaki tüm maçlarını kazanan tek takım olan Hollanda, 1974 ve 1978'den sonra tarihinde 3. kez Dünya Kupası'nda finale kaldı. Portakallar, daha önceki finallerde Almanya ve Arjantin'e boyun eğmişti.

0 yorum:

Yorum Gönder