8 Temmuz 2010 Perşembe

UEFA Avrupa Ligi Ön Elemeleri Rovanş Maçları


532 - Metalurg Skopje - Karabağ

Tarihinde ilk kez Avrupa Kupası maçı oynayan Metalurg Skopje, kendisinden bu alanda daha tecrubeli olan Karabağ'a ilk maçta 4-1 gibi farklı bir skorla yenilerek şansını zora soktu.Metalurg Skopje takımı kendi liginde en iyi iç saha takımlarından biri.Deplasmanlarda gol sıkıntısı çekselerde sahasında bu konuda sıkıntıları yok.

Karabağ takımı ise geçen sezon Avrupa Ligi eleme maçlarında Rosenborg ve Honka'yı geçtikten sonra Twente'ye elenmişti.Bu kez gruplarda mücadele etmek istiyorlar ve ilk ön eleme maçında Metalurg Skopje'yi sahasında 4-1 gibi farklı bir skorla yenerek önemli bir avantaj elde ettiler.Karabağ FK rakibine göre daha tecrubeli bir takım Avrupa Kupalarında mücadele etme bakımından.Rakibine göre fizik , kondüsyon ve form açısından daha iyi durumdalar.Ancak ben bu maçta tercihimi evinde pes etmeyen ve mücadeleci bir takım olan Metalurg Skopje 'nin kaybetmezliğinden yana kullanacağım.

Metalurg Skopje Kaybetmez

552 - Glentoran - Kr Reykjavik

Geçen yıl Şampiyonlar Liginde 2.ön eleme turunda başlayan Kuzey İrlanda Temsilcisi Glentoran Şampiyonlar liginde karşılaştıkları İsrail temsilcisi M.Haifa karşısında 6-0 ve 4-0'lık farklı skorla la maglup oluyp elenmişlerdi.Bu yılda ligi 3.sırada bitirdikleri için Avrupa Liginde ülkelerini temsil ediyorlar ancak başarılı bir şekilde temsil ettiklerini söylememiz mümkün değil. Kr Reykjavik'in sahasında oynanan maçta 3-0 mağlup olarak şanslarını çok azalltılar.

Geçen sezon İzlanda Liginde iyi bir performans ortaya koyarak 2.sırada biteren Reykjavik bu sezon lige iyi bir başlangıç yapamadı ancak son haftalarda oldukça parlak bir performans sergiliyorlar ve formdalar.Ligleri devam ettigi için rakibine göre önemli bir avantajları olmuş oluyor çünkü bu maça daha hazır bir şeklide çıkmış olacaklar.Takımın en etkili Gol ayagı Takefusa , bu maçtada takımın en önemli gol silahı olacaktır.İlk maçtada takmıın son golünü kaydetmişti Takefusa.

İlk maçı 3-0 kazanmış olsada Kr Reykjavik, şuanda maddi açıdan sıkıntılı günler geçiren Glentoran karşısında yine favori olan takımdır. Glentoran, Kr Reykjavik ile mücadele edebilecek bir kapasitede takım değil. Kr Reykjavik bu maçtandan galibiyetle ayrılabilir ama ben yenilmezliklerini daha sağlam tercih olarak önereceğim.

Kr Reykjavik Kaybetmez
Kr Reykjavik Kazanır


540 - Khazar Lenkoran - Olimpia Balti

Olimpia Moldova liginin önemli takımlarından biri. Geçtiğimiz sezon Ligi 3.sırada bitirrerek Avrupa Ligine katılma hakkı kazanmışlardı. Kendi saha ve seyircisi önünde çok etkili olabiliyorlar. Gol yollarındaki beceri kabiliyeti ve gol yüzdesi oldukça yüksek.Ancak ilk maçta Khazar Lenkoran karşısında gol bulamadılar. Takımın en golcü futbolcusu Haitili J.Robens Jerome vasat bir performans çizdi.

Deplasmanda aldığı 0-0'lık skorun azda olsa verdiği avantajla sahasında Olimpia Balti karşısında tur arayacak olan Khazar Lenkoran, başarıya aç bir görüntü sergiliyor.Takımı finans eden ise Beşiktaş takımından dolayı adını duydugumuz zengin iş adamı Mubariz Mansimov .Bu iş adamı takıma yeni tesisler ve yeni bir stad kazandırdı.Takımda daha önceleri ülkemizde Gaziantep,Rize ve Ankaragücü takımlarında forma giymiş tanıdık bir isim Ön Libero Devran ayhan forma giyiyor.İlk maçta daha çok kontrollü oynayan Azerbaycan ekibi Khazar Lenkoran, rövanş maçının ve turun favorisidir.Sahasında kazanacaklardır.

Khazar Lenkoran Kazanır

544 - Gyor - Nitra

Slovakyanın en eski kulüplerinden biri olan Nitra, Stadion pod Zoborom'da oynanan maçta Gyor ile 2-2 berabere kalarak tur şansını zora soktu. Nitra son yıllarda yükselen futbolu ile Slovakya’yı Avrupa liginde başarılı bir şekilde temsil etmek için Gyor karşısında tur arıyor. İlk maçtan avantajlı bir skor üretmek isteyerek maça hızlı başladılar ve önede geçtiler ancak Kink'i durduramadılar ve kalesinde 2 gol gördüler. Nitra en son 2008 yılında InterToto Kupası maçında ilk turda Azerbaycan'dan Neftci Bakü'ye elenmişti.

Gyor takımında yabancı uyruklu isimlerin fazla olması dikkat çekiyor.Takımda 21 tane yabancı futbolcu bulunuyor.Avrupa tecrubesi olan bir takım Gyor. Geçen senede Uefa Avrupa liginde ön eleme oynamış ve ilk ön elemede Gürcistan ekibi FC Zestaponi'yi elerken, ikinci ön eleme turunda Almanya'nın Stutgart ekibine 2-1 ve 4-1 yenilerek elendiler.Bu kez gruplarda mücadele etmek istiyorlar.İlk maçta Kink'in attığı gollerle avantajlı bir skor elde ettiler.Macar futbol kültüründe takım savunmasının yaygın olduğunu biliyoruz.Bu nedenle Nitra çok iyi hücum yapmak zorunda.

Kendi sahasında çok başarılı bir takım olan Gyor, Nitra'ya göre daha kaliteli bir takım ve Nitra'nın deplasmanlarda silik bir performans ortaya koyması Gyor için bir başka avantaj. Kendi liginde 4. sırada bulunan Nitra'nın averajı sadece +2 . Savunmada sıkıntı çekiyorlar ve çok gol yiyorlar. Gyor deplasmanında bu nedenle işleri zor.Hem gol bulmak hemde savunmayı sağlama almak zorundalar.Ancak Nitra'nın bu taktiği Gyor karşısında uygulamayacağını düşünerek Gyor'ın sahasında kazanmasını bekliyorum.

Gyor Kazanır

533 - Tauras - Llanelli

Tauras, geçen sezon ligi 5. sırada bitirip Avrupa Ligi biletini alamamasına rağmen, lig ikincisi ve kupa finalisti Vetra'nın iflası nedeniyle UEFA'dan lisans alamaması sonucu kupaya katıldı.Avrupa kupalarında ilk kez mücadele etmelerine rağmen Llanelli deplasmanından iyi bir skor elde ettiler.Galler`de oynana ilk musabaka 2-2 berabere bitmişti.

Tauras'da Kzyis forvette etkili bir isim. Deplasmanda Llanelli filelerinde 2 gol atarak takımının avantajlı bir skor elde etmesinde büyük pay sahibiydi.Kadrosu ağırlıklı olarak Litvanyalı futbolculardan oluşuyor.Letonyalı Janis Vaitkus ve Artjoms Gončars, Brezilyalı Leonardo Martins Ferreira, Belaruslu Siarhei Irkha ve Portekizli Jose Lopes Vide takımdaki yabancı uyruklu isimler.Litvanya temsilcisi derli toplu ve sert bir futbol ekolünden geliyor.

Ülkesinin en eski takımlarından biri olan Llanelli, Stebonheath Park'da oynanan maçta kalesinde 2 gol görerek şansını zora soktu.Avrupa tecrubesi olan bir takım olan Llanelli son 4 yılda da Avrupa'da boy gösterdi ancak başarılı olamadılar.Llanelli takımı gol atmakta sıkıntı yaşamayan ancak defansında da problemleri olan bir ekip. Geçen sezonu Galler ligini şampiyonun iki puan gerisinde ikinci sırada kapattılar ve harika bir sezon geçirdiler.Llaneli ekibinde etkili isim Chris Holloway ilk musabakada cezalı duruma düştüğü için bu maçta forma giyemeyecek.Litvanya ekibi ilk maçtaki ğüzel futbolunu kendi evindede ortaya koyarsa sahadan galibiyetle ayrılan taraf olur.Çok güvendiğim bir bahis olmasada bu denli düşük oranların açıldığı maçlarda Tauras galibiyetine verilen 1.60'lık oran denenmeye değer görünüyor.

Tauras Kazanır


548 - Zrinjski - Kostanay
 

Kostanay'ın ilk maçta kazanmasını bekliyordum ancak öne geçmelerine rağmen yenilerek beni şaşırttılar.Kazakistan Ligi'nin 1992'deki kuruluşundan beri ligde yer almasına rağmen hiç şampiyon olamadılar.Teknik direktör Dimitri Alekseevich Ogai yönetiminde 5. sezonunu geçiren FC Tobol, 18 hafta sonunda ligde 10 galibiyet, 5 beraberlik ve 3 yenilgi aldı. FC Tobol, UEFA organizasyonlarında bugüne kadar UEFA Kupası'nda 6, İnter Toto Kupası'nda ise 12 olmak üzere toplam 18 Avrupa kupası maçına çıkarken, bu karşılaşmalarda 9 galibiyet, 2 beraberlik, 7 yenilgi elde etti.Avrupa Kupaları'nda ilk kez 2003 yılında Inter Toto Kupası'nda boy gösteren Tobol, 3. tura kadar yükselmeyi başarmıştı. Polonia Varşova ve K. Sint-Truidense V.V'yi elemeyi başaran Kazak temsilcisi Pasching'e boyun eğmişti.Kadrosunda 6 yabancı oyuncu bulunduran Tobol'da, bu isimler şunlar: Stanimir Dimitrov,Aleksandr Shkot,Andrei Kharabara,Georgi Chilikov,Alexandru Golban ve Wladimir Bayramow.FC Tobol 2009-2010 sezonunda Galatasaray'ın UEFA Avrupa Ligi 2. ön eleme turunda mağlup olmuştu ve futbolseverlerinde biraz bilgisi olduğu bir kulüp.

HSK Zrinjski Mostar takımı ülkesinin en eski takımlarından.Son yıllarda çıkışa geçen Mostar ekibi Liglerinde 4 .olunca Avrupa Ligi elemelerine katılmaya hak kazanmıştı.Teknik direktörlüğünü Dragan Jovic'in yaptığı Mostar ekibi Zrinsjki, sezon başında geçen yıl ilk 11'de forma giyen toplamda 9 futbolcusunu satarak başlamasına rağmen Tobol'u deplasmanda yenerek birçok futbolseveri şaşırtmıştı.Gidenlerin yerleri henüz doldurulabilmiş değiller. Bilhassa Kordic, bu takımın herşeyiydi geçen yıl Lig ve Avrupa dahil totalde, 26 maçta 11 gol ve 4 asistlik performansla sezonu kapamıştı.Zorlu bir mücadele bekliyorum, çünkü Kostanat takımı öyle çok hafife alınacak bir takım değil. Yine de kendi sahasında ve seyircisinin önünde Zrınjskı bir adım önde.Ancak beraberlik riskide çok fazla olan bir müsabaka.Bu nedenle En kötü ihtimalle kaybetmeyerek turu geçeceklerine inanıyorum.

Zrinjski Kaybetmez.


542 - Skonto - Portadown 
 

Portadown takımı ilk maçta herşey yolunda giderken 88. dakikada Ramsey'in atılması ve son dakikada kalelerinde gol görmesi nedeniyle Skonto ile 1-1 berabere kalarak rövanş maçı öncesi tur şansını azalttı.Kadrosunda sadece İskoçyalı Gary McCutcheon ve Sean Leke yabancı olarak göza çarpıyor.İrlanda ekolü olan bir ülke ve genelde sahasında başarılı sonuçları alıyor, deplasmanda pek etkili bir oyun ortaya koyamıyorlar. Bu maçta işleri oldukça zor olacak. Gol bulmaları gerekli ve açık bir oyun tercih edeceklerdir

Ev sahibi Skonto Riga takımı Maçlarını Riga'daki 10000 kişi kapasiteli Skonto Stadions 'da oynuyor.Letonya'da en büyük taraftar kitesline sahip olan takımlar.İlginçtir Letonya Virslīga'da 14 kez şampiyon oldular ve bu şampiyonluklar ard arda geldi. 1991, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 yıllarında Virsliga'da şampiyon olarak çok büyük bir başarıya imza attılar.Avrupa tecrubesi olan bir takımlar aynı zamanda. Kadrosunda Breziylalı Nathan Junior, Türkmenistanlı Ruslan Mingazov ve Belaruslu Aliaksandr Perepechko yabancı uyruklu isimler.Skonto hızlı takım oyunu ile turun favorisi durumunda.Rakibin açık oynamak zorunda olması da onların avantajına olacaktır. Çok fazla zorlanacaklarını düşünmüyorum. Skonto kazanır ancak galibiyetlerine verilen oran çok düşük.Bürolardan bahis yapanlar için Portadown 'nun açık bir oyun ortaya koyacak olması ve Skonto'nunda sahasında goller bulabileceği düşünülerek üst bahisi değerlendirilebilir.

Skonto Riga Kazanır
2.5 Gol Üstü


Diğer maçlardaki takımlardan bilgiler ;

Flora Tallinn - Dinamo Tbilisi (1-2)


Dinamo Tiflis geçen yıl Avrupa Ligi eleme turlarında Letonya'dan L.Matelurg'u geçmeyi başarırken, Sırbistan'dan Kızılyıldız'ı evinde yenmesine rağmen turu geçmeyi başaramamıştı.Zaten ülkesi Gürcistan'da da özellikle evinde oynadıkları etkili futbolla gayet başarılı sonuçlar alıyorlar.Maçlarını ise 55,000 kişilik Boris Paichadze Stadı 'nda oynuyorlar.Dinamo Tiflis, Avrupa Kupalarında en büyük başarıyı 1980-81 sezonunda Kupa Galipleri Kupası'nı alarak göstermişti.

Estonya temsilcisi Flora Tallin ligi 4. sırada bitirmesine rağmen, Estonya Kupası'nda final oynadığından Avrupa biletini kaptı.Kulüp 1990 yılında kurulmasına rağmen 7 kez lig şampiyonluğu , 4 kez Estonya kupası şampiyonluğu ve 5 kezde Eston Süper Kupası şampiyonluğunu yaşadı.Artık Avrupada bir başarı elde etmek istiyorlar ancak Estonya'nın futbol kültürü ortada ve Diğer Avrupa ülkerine karşı zayıf.Flora Tallin geçen yıl 2. ön elemeden katıldığı Avrupa Ligi'nde Danimarka'nın Brondby takımına elenmişti.


Bnei Yehuda Tel Aviv - Ulisses (0-0)


Fc Ulisses takımı 2000 yılında kurulan bir Ermeni takımı.Kurulduğu ilk yıllarda ümit vermeyen Fc Ulisses özellikle 2007-2008 yıllarında çok iyi bir takım haline geldi ve aldığı başarılı sonuçlarla ligin üst sıralarına oynayan ekiplerden biri haline geldiler. 2009 yılında köklü değişikliklere giden ve çok güçlü bir takım oluşturan Fc Ulisses geçen sezonu 3. sırada tamamlayarak avrupa ligi ön eleme biletini kapmayı başardı.Takımın bu sezonki performansına bakarsak Genel performansa bakarsak, kendi liglerinde en az gol yiyen ekipler. Defansif anlamda tutucu ,Geride risksiz oynayan bir ekip görünümündeler.

Bney Yehuda takımı ise 1936 yılında İsrail'in Tel Aviv şehrinde kuruldu. Maçlarını 15700 kişilik Bloomfield Stadium'da oynuyorlar. Kadro + Kalite + Tecrube bakımından rakibinden daha iyi olduklarını söyleyebiliriz. Bney Yehuda takımı geçen senede Avrupa liginde ön eleme oynamış ve son eleme maçında PSV ekibine her iki musabakada da 1-0 yenilerek elenmişti.Bu kezde aynı olayı yaşamak istemiyorlar ve gruplara kalmak istiyorlar.Sahasında oynayacakları maçta tura oldukça yakın olan taraflar.



Lusitanos - Rabotnicki (0-5)

FK Rabotnicki Kometal, Makedonya'nın başkenti Üsküp'te kurulmuş bir futbol kulübüdür.Kulüp, 1937 yılında bir "demiryolu futbol kulübü" olarak kuruldu. Yugoslavya zamanında Yugoslav İkinci Ligi'nde varlığını sürdürürken, Makedonya'nın bağımsızlığını takiben Makedon Birinci Ligi'nde mücadele etmeye başladı. Rabotnicki'nin 2001 yılında Kometal şirketi tarafından yönetilmeye başladığından beri başarı dönemi sürmektedir- 2001-02 mevsiminde UEFA Kupası katıldı ve ulusal şampiyonluk sonrası 2005-06 mevsiminde UEFA Şampiyonlar Ligi ikinci ön eleme turuna kadar uzandı. Rabotnicki 2006 yılında zirvedeki yerini korurken, yeniden Şampiyonlar Ligi ön elemelerine katıldı. Anılmaya değer başarılar elde etti. Lüksemburg takımı Dudelange'yi ve Macar ekip Debrecen'i elerken üçüncü ön eleme turunda Fransız kulüp Lille'e elendi. 3 kez lig şampiyonu olan Rabotnicki, 2 kezde Makedonya kupasını kaldırdı.

Lusitans Andorra'nın Andorra la Vella şehrinde kurulan futbol kulübüdür.2000-01 sezonundan beri Primera Divisió'da mücadele eden kulüp, 2001-02 sezonunda Copa Constitució'yu kazandı. Primera Divisió'da oynamaya başladığından beri iyi bir performans grafiği çizen kulüpte sadece Portekizli oyuncular forma giyebilmektedir. Maçlarını 1500 kişilik Estadio Comunal de Aixovall'da oynuyorlar.Takım aynı zamanda başkanı ve teknik direktörüde Portekizlidir.Lusitans kadrosu iyi olan ev sahibine kapanarak avantajlı bir skor elde etti ancak bu maçta işleri zor görünüyor.


Ruch Chorzow - Shakhtyor (2-1)


Ruch Chorzow takımı, Chorzów'da kurulmuş bir Polonya futbol kulübüdü. 1920 yılında kurulmuştur. Birçok kez Polonya Ligi şampiyonluğuna ulaşmıştır. Mavi-Beyaz renklere sahip olan takımın Tarihinde 14 lig şampiyonluğu ve 3 kezde Polonya kupası şampiyonluğu bulunmaktadır.Geçtiğimiz yılı 3. sırada tamamlayarak Avrupa ligi ön eleme biletini kapmışlardı.

FC Shakhter Karagandy takımı ise Kazakistan ülkesinin temsilcisi. 1958 yılında kurulan kulüp maçlarını 19.000 kişilik Shakhtyor Stadium da oynuyor.FC Shakhter Karagandy takımının Kazakistan'da önemli bir başarısı görünmüyor.Onlar için olumlu şeyler söylemek zor göünüyor.Sahasında oynadıkları maçta rakibine boyun eğmişlerdi.Bu seferde sonuç farklı olmayacaktır.

Mypa - Trans Narva (2-0)


Trans Narva , Estonya'nın Narva şehrinde 1979 yılında kurulmuş olan bir kulüp.Son yıllarda Estonya 1. liginde hep üst sıraları zorluyorlar ancak bir türlü şampiyonluğa ulaşamıyorlar.Genellikle 3. yada 4. olarak tamamlıyorlar sezonu.Geçtiğimiz sezonuda 2. sırada tamamlayarak Avrupa ligi ön eleme biletini almışlardı.Trans Narva devam eden Estonya ligi'nde 12 galibiyet, 5 beraberlik ve 3 mağlubiyet ile 2. sırada bulunuyorTrans Narva geçen yıl Avrupa Ligi 1. ön eleme turunda Slovenya'nın Rudar takımına elenmişti.

MyPa bir Finlandiyalı temsilcisi. 1947 yılında Anjalankoski kasabasında kurulmudu. Teknik direktörlüğünü IJanne Lindberg'in yapmakta olduğu takım, evindeki karşılaşmalarını 4.067 kişilik Saviniemi'de oynamaktadır. Finlandiya Veikkausliga'da 2005 yılında şampiyonluk yaşayan Mypa, 3 Kezde Finlandiya kupasını müzesine götürdü.Bu sezon ligde beklentilerin gerisinde kalmış durumdalar.Mypa eski bildiğimiz Mypa değil.Finlandiya temsilcisi Myllykoski devam eden ligde 4 galibiyet, 4 beraberlik ve 4 mağlubiyet ile 7. sırada bulunuyor.Myllykoski en son 2008 yılında Avrupa Kupalarına katılmış ve Eski adıyla Uefa Kupası 2. ön eleme turunda İngiliz Blacburn'e elenmişti.


Zalaegerszeg - KF Tirana (0-0)

KF Tirana Arnavutluk temsilcisi.UEFA Kulüpler sıralamasında 1.799 puanla 264. sırada yer alıyorlar.Tarihinde 24 kez Arnavutluk Süper ligi şampiyonluğu, 13 kez Arnavutluk kupası şampiyonluğu ve 8 kez Arnavutluk Süper kupası şampiyonluğu bulunuyor.İlk olarak 1965/66 yıllarında Avrupa'da boy gösteren kulüp, 61 kez Avrupa arenasında maç yaptı. Kadrosunda Hırvat Pero Pejic dışında yabancı futbolcu bulunmuyor.Tirana geçen yıl Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turunda Norveç'in Stabaek takımına elenmişti.

Zalaegerszeg takımı ise Macaristan temsilcisi. Maçlarını 14.000 kapasiteli ZTE Arena 'da oynuyorlar.Geçtiğimiz sezonu 5. sırada tamamlamışlardı.Macaristan'da elde ettikleri tek başarı 2002 yılındaki lig şampiyonluğu.Macaristan temsilcisi Zalaegerszeg geçen yıl ligi 5. bitirmesine rağmen, Macaristan Kupası'nda final oynadığından Avrupa biletini aldı.Zalaegerszeg en son 2007 yılında İnterToto Kupasında boy göstermiş ve Rusya'dan Rubin kazan'a elenmişti.


Fylkir - Torpedo Zhodino (0-3)

 

Torpedo Zhodino takımı , 1961 yılında Belarus temsilcisi.Kadrosuda ağırlıklı olarak Belaruslu futbolculardan oluşuyor. Ukraynalı Sergei Ponomarenko ve Ihor Kryvobok, Rus Anton Brusnikin, Nijeryalı Simon Ogar Veron takımdaki yabancı isimler.Belarus ekibi Torpedo da geçen yılki performansının gerisinde.Torpedo Zhodino, geçen sezon ligi 7. bitirmesine rağmen kupa finalinde Bate Borisov ile oynadığından dolayı Avrupa'da mücadele etmeye hak kazandı. Torpedo Zhodino liginde şuanda çok kötü bir dönem geçiriyor. Liginde oynadığı son 9 maçında yalnızca 2 puan alabildi.

Fylkir ise İzlanda'nın Reykjavik kentinde kuruldu.Maçlarını 4000 kişilik Fylkisvöllur stadında oynuyorlar.Kadrosunda hiçbir yabancı oyuncu yok tamamı İzlandalı.Flykır geçtiğimiz sezon ligi 3.sırada tamamlamıştı.Bu sezon ise beklentilerin çok gerisinde kalmış durumdalar.Şuana kadar gösterdikleri performans ile ligde kalmak için mücadele edecek gibiler.Oynadıkları 10 maçta 3 galibiyet,3 beraberlik ve 4 mağlubiyetleri var.Flykir aynı zamanda benimde takip ettiğim takımlardan biri.Oynadıkları maçlarda dirençli futboluyla ön plana çıkıyorlar.

Dacia - Zeta Golubovci (1-1)

 

FK Zeta Karadağ temsilcisiı.Kulüp, Karadağ'ın başkenti Podgorica'nın Golubovci semtinde 1927 yılında FK Danica adıyla kuruldu.2006 yılında kurulan Karadağ Birinci Ligi'nin ilk sezonunu 78 puanla şampiyon olarak bitirdi. Ertesi sezon şampiyonluğu averajla FK Budućnost Podgorica takımına kaptırırken, 2008-09 sezonunda küme düşmekten kıl payı kurtuldu.Kadroda Sırbistanlı Marjan Jugović tek yabancı isim olarak göze çarpıyor.

Dacia Kişinev ise Moldova temsilcisi.Maçlarını 3000 kişi kapasiteli Dinamo Stadında oynuyorlar.Alexandr Camaldinov'un çalıştırdığı Dacia Kişinev geçen sezonda UEFA Avrupa ligi ön elemesine katılmış ancak MSK Zilina'ya sahasında 2-0 deplasmanda ise 1-0 yenilerek elenmişti.Kadrosu ağırlıklı olarak Moldovalı futbolculardan oluşuyor. Rusyadan Yuri Kotykov ve Abdulkhamid Akhilgov, Nijeryadan Kum Dezire, Kamerundan Gock Habib, Gürcistandan Vasili Guchashvili ve Ukraynadan Oleksandr Zgura takımdaki yabancı isimler.

Port Talbot - TPS Turku (1-3)


TPS Turku ya da Turun Palloseura , Finlandiya temsilcisi.Kulüp Finlandiya 'nın Turku şehrinde, 1922 yılında kuruldu.TPS Turku ,Avrupa kupalarında yaptığı 42 maçta 10 galibiyet, 5 beraberlik, 27 'de mağlubiyet aldı. 1992-93 sezonu Kupa Galipleri Kupası 1. turunda Trabzonspor ile karşılaşmış, ancak rakibine 2-0 ve 2-2 lik sonuçlarla yenilerek kupadan elenmişti. 1939, 1941, 1949, 1968, 1971, 1972, 1975 yılları olmak üzere 8 kez lig şampiyonu oldular ancak uzun süredir bu kupaya hasretler. 1991, 1994 yıllarında ise Finlandiya kupasının sahibi olmuşlardı.

Galler Premier Lig takımlarından olan Port Talbot ise 1901 yılında kuruldu ve ülkesininn eski futbol takımlarından biri.Geçen sezonu Galler Premier liginde 3. sırada tamamlamışlardı.Bu sezon kadrosuna Nicky Palmer (Carmarthen Town F.C.), David Brookes (Bridgend Street F.C.),Craig Jones (Llanelli F.C.), Luke Bowen (Aberystwyth Town F.C.) ve David Burnett 'i(Caerau (Ely) A.F.C.) kattılar. Neil Thomas (Haverfordwest County F.C.) ve Gary Bansor (Carmarthen Town F.C.) ise takımdan giden isimlerdi.Kadrosunda sadece 2 ingiliz var ve geriye kalan tüm futbolcular Gal'li. Port Talbotbu zorlu deplasmandan avantajlı bir skorla dönmenin peşinde. Galler Ligi'ni 3. sırada bitiren Talbot, atak futbolu tercih eden bir takım.


Dnepr - Laci (1-1)


Kf Laci ,Arnavutluk temsilcisi.Takımın ekonomik alanda zaafiyetleri var. Kadrosuna yabancı futbolcu yer almıyor.Geçen yıl Arnavut ligini 4. sırada tamamladılar.Liglerinde önemli bir başarısı bulunmuyor.Zaten değişen yönetimin ardından gelişime açık olduklarını göstermeye çalışmaları da uzun bir süre alacaktır. Dnepr Mogilev ile oynayacakları bu maçta galip gelmenin hesaplarını yapıyorlar.En azından alacakları galibiyetlerle maddi durumlarını biraz olsun düzeltmek istiyorlar.

Dnepr Mogilev takımı ise Belarus temsilcisi. Maçlarını 11200 kişilik Spartak Stadion 'da oynuyorlar.1998 yılında Belarus'da bir lig şampiyonlukları bulunuyor.Takımda ağırlıklı olarak Belaruslu isimler var.Yabancı olarak ise 4 Ukraynalı ve 1 Livtanyalı futbolcu bulunuyor.Belarus ekibi kendi liginde üçüncü olmuştu. Dnepr, 2000 yılında UEFA İntertoto Kupası'nda Danimarka ekibi Silkeborg ile karşılaşmış 2-1'lik sonuçla tamamlanan maçların ardından 2. Tur'da Çek ekibi Chmel Blsany'ye ağır bir şekilde boyun eğmişlerdi.


Siroki Brijeg - Olimpija (2-0)

 

NK Olimpija ,Ljubljana'da bulunan Slovenya'nın en ünlü futbol kulübüdü. Slovenya Birinci Ligi'ni ve Slovenya Kupası'nı 4'er kez müzesine götürmüştür.1911'de kurulan Olimpija halen Slovenya'nın en gözde kulübü olmasına rağmen finansal sorunlar yüzünden öndeki durumunu kaybetti.Olimpija'nın çok fazla Avrupa kupalarında tecrübesi yok. Geçen sezon zorlu Slovenya liginde iyi bir performans sergileyerek 3. sırada yer aldılar. İç sahada özellikle çok az maç kaybeden bir görüntü çizdiler. Deplasmanda aynı başarıyı gösteremiyorlar.

NK Široki Brijeg, Bosna-Hersek temsilcisi. 1948 yılında Hırvatlar tarafından kurulan kulüp, maçlarını 10 bin kişilik Pecara Stadı'nda yapıyor.4 kez Bosna-Hersek 1. Ligi'nde şampiyonluk kazanan takım, son yıllarda Premier Lig adı altında düzenlenen ligde de 2004, 2006 ve 2007'de mutlu sona ulaştı, ayrıca 2007'de Bosna-Hersek Kupası'nın da sahibi oldu.2008 yılında UEFA Kupasında 1. ön elemede Arnavutluk'un Partizani takımını eledi.Rakibiyle ilk karşılaşmada evinde 0-0 berabere kalan Boşnak ekibi, ikinci karşılaşmayı deplasmanda 3-1 kazanarak 2. ön eleme turu oynama hakkı elde etti.Geçen sezon ligi FK Modrica'nın ardından 2. sırada bitiren Siroki Brijeg, şu ana kadar Avrupa kupalarında 23 maç yaptı. Boşnak takımı, Avrupa'da 12 galibiyet alırken, 2 beraberlik ve 9 da yenilgi elde etti. Siroki Brijeg ekibi, Avrupa kupalarında 27 gol atarken, kalesinde 31 gol gördü.


Dundalk - CS Grevenmacher (3-3)

CS Grevenmacher Lüksemburg'da temsilcisi. Kulüp, tarihindeki tek lig şampiyonluğunu 2002-03 sezonunda kazanmıştır.Daha önce Avrupa kupalarında 27 maça çıktılar ve çok ağır yenilgiler aldılar.Bu 27 maçta sadece 3 galibiyet alabildiler , 5 beraberlik ve 19'da mağlubiyetleri bulunuyor. Rosenborg'a 6-0, Dinamo Tiflis'e 4-0, HNK Hajduk Split'e 4-1, FC Rapid Bükreş'e 6-2, HJK Helsinki'ye 4-1, AEK Atina'ya 6-0, FC Nitra'ya 6-0 ve 6-2, FH Hafnarfjör?ur'a 5-1 gibi farklı skorlarla yenilmişlerdi.

Dundalk F.C. İrlanda'nın adını aldığı Dundalk şehrinin takımıdır. 1903 yılında kurulan bu kulüp maçlarını 4500 kişilik Oriel Park stadında oynuyor.Oldukça parlak bir tarihe sahip olan Dundalk'ın 9 İrlanda ligi şampiyonluğu, 9 kez İrlanda FC Cup şampiyonluğu, 4 Kez İrlanda Lig Kupası şampiyonluğu, 2 kez İrlanda Kalkan Ligi şampiyonluğu, 2 kez İrlanda 1. ligi şampiyonluğu, 6 kez Leinster Senior Kupası şampiyonluğu, 5 kez Dublin City Kupası şampiyonluğu, 9 kez Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonluğu ve 1 kezde Şehirlerarası kupa şampiyonluğu bulunmaktadır.Deplasmanda aldıkları 3-3'lük beraberliğin avantajı ile sahasında tur arıyorlar.


Banants -Anorthosis (0-3)

 

Anorthosis Famagusta Kıbrıs temsilcisi.13 kez Kıbrıs Cumhuriyeti Birinci Ligi şampiyonu olan Anorthosis, son şampiyonluğu 2004-05 sezonunda gerçekleştirdi. 10 kere Kıbrıs Kupası'nı, 6 kez de Kıbrıs Süper Kupası'nı kazandı.
26 Temmuz 2005'te Türk takımı Trabzonspor karşısında başarılı sonuçlar elde etti. UEFA Şampiyonlar Ligi'nin ön eleme ikinci turunun ilk maçında 3-1 olarak kazandı. İkinci maçı ise Türkiye'de 1-0 kaybetti; fakat toplam olarak 3-2 üstünlüğe ulaştığı için bir üst tura çıktı. Üçüncü öneleme turunda ise İskoç takımı Glasgow Rangers'la oynadı. Anorthosis, ilk maçta 2-1 mağlup olunca ve ikinci maçta da 2-0 yenilince elendi. UEFA Kupası birinci turunda 2-1 lik ve 4-0 lık skolarla Serie A'nın köklü ekiplerinden Palermo'ya elendi. 2008'de Olympiakos gibi köklü bir Yunan kulübünü ilk maçta 3-0 yendi, ikinci maçta 1-0 kaybettiği halde tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi'ne katılmaya hak kazandı. Kuralara 4. torbadan katıldı.Anorthosis'nin mücadele ettiği Kırbıs ligi henüz başlamadığı için takımın maç eksiği var.

FC Banants , Ermenistan'ın başkenti Erivan'da oynayan bir futbol kulübü.Ermenistan Kupası'nı iki kere (1992 ve 2007) kazanan FC Banants , Maçlarını 6.000 kişilik Banants Stadyumunda oynuyor.Ermenistan ekibi olan Banants geçen yıl ligi 4. bitirmiş ve kupada final oynamıştı. Finalde geçen yılın şampiyonu Pyunik'e yenildiler ancak Avrupa Ligi'ne katılmayı başardılar. Şu an devam eden ligde ise lider durumdalar. Oynadıkları 13 maçta 10 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 mağlubiyet aldılar.FC Banants Ermenistan liginde oldukça formda.
 
 

0 yorum:

Yorum Gönder