8 Temmuz 2010 Perşembe

Ahtapot Paul Böyle Olmasını İstedi !



İngiltere , Arjantin ve Avustralya karşısında hep maçın ilk dakikalarında öne geçerek farka giden Almanya, İspanya karşısında ilk dakikalarda kendi sahasına sıkıştı kaldı adeta. 2008 Avrupa Şampiyonasına kıyasla , rakibine göre daha iyi durumda olduklarını söyleyen Low ; bunu ispatlayacak bir takım oyunu oynatamadı. Daha doğrusu İspanya oynatmadı. Çünkü geride kalan maçlarda Almanya müthiş bir sistem takımı olarak göze hoş gelen bir futbol oynuyordu.Ancak Orta alandaki üstünlüğü İspanya'ya verince sistemleri dağıldı ve Müller'in yokluğununda etkisi ile hücumda çok vasat bir görüntü çizdiler.

Geçtiğimiz yıllara göre bu kupada daha kontrollü futbol oynayan Hollanda finalde.Ancak muhteşem denecek kadar top oynadıklarını söyleyemeyiz.Orta alandaki isimlerin çok başarılı performans sergilemesinden dolayı finale kadar geldiler.Tabiki eşleşmelerdeki diğer tarafa nispeten kolay olan tarafta yer almalarınında avantajı oldu.Öbür yanda ise 2008 Avrupa Şampiyonasındaki futbolundan uzak olan, turnuvaya mağlubiyetle başlamasına rağmen her maçta daha iyiye doğru giden bir İspanya var ki ; bu maç öncesine kadar maç başına ortalama 15 şutta bir golü ancak buluyorlar.Bugünde rakip kaleye 12 şut attılar ancak sadece bir kez gol bulabildiler. Villa'nın takımın attığı 7 golün 5'inde imzasının olması hücumda ona bağlı olduklarını gösteriyor diyebiliriz. Kuşkusuz Torres şuana kadar varlık gösteremedi.Zaten bugün oyuna sonradan dahil oldu.Del Bosque'ninde bu hareketini takdir ettim. Sonunda Torres aşkından vazgeçti ve ne kadar yararlı bir şey yaptığını görmüş oldu.İspanya'nında finale muhteşem futbol oynayarak geldiğini düşünmüyorum. Sadece orta sahasınki oyuncuların müthiş pas trafiği ve takımdaki her oyuncunun topla kontrolünün yüksek olması onları finale kadar getiren en büyük etmendi.



Maç başından sonuna kadar topu rakibe vermeyen, ön alanda basan, Almanya'ya nefes aldırmayan bir İspanya izledik. Geride kalan maçlarda yüksek gol yüzdesiyle oynayan Almanlar, İspanya kalesine 90 dakika boyunca sadece 3 şut atabildi. Orta alandaki İspanya'nın büyük üstünlüğü Almanya'nın tüm hücum varyasyonlarını engelledi ve tehlike yaratma fırsatı vermedi.Müller'in yokluğunda Mesut, Podolski , Schweinsteiger , Klose gibi hücum oyuncuları en büyük kozuydu Almanların ancak bu isimler sahada varlık gösteremedi. Zaman zaman ileriye çıkışlarıyla tehlike yaratabilen kaptan Lahm, İspanya'nın sürekli topu kontrolünde tutması ve oyunu Almanya yarı sahasına yıkmasından dolayı ileriye çıkamadı ve hücuma katkı sağlayamadı.Özellikle Torres'in yerine Pedro'yu tercih etmesinin bir faydasınıda bu noktada Gördü Del Bosque. Pedro, Lahm'ın kanadını çok iyi kapattı ve zaman zaman kontra ataklarda dahi çıkmasına izin vermedi.

Almanya'da Müller'in yokluğunda Trochowski yer aldı ancak bana göre hayal kırıklığı yaşattı.İspanya'nın hızlı kanat oyuncularına göre ağır kaldı ve birçok pozisyonda rakiplerine geçit verdi. Del Bosque yerinde değişiklikler yaparak oyundaki dengeyi bozmadı. Sadece Pedro-Silva değişikliğini gereksiz buluyorum. Kuşkusuz taktiksel bir değişiklik değildi o ; Pedro'ya Torres ile ikiye bir kaldıkları pozisyonu harcamasından dolayı sinirlenmiş olmalı ve onu bu şekilde cezalandırdı.


İspanya milli takımını topla oynattığınız zaman, kontrolü onlara verdiğiniz zaman işiniz gerçekten çok zor ve mağlup olmamak için çok şanslı olmalısınız. Hollanda geride kalan maçlarda en çok Rooben-Kuyt-Sneijder üçlüsünün orta alandaki başarısı ile ön plana çıktı.Ancak İspanya'nın orta alanda en iyi sisteme sahip olduğunda şüphe bile edilemez. Xavi-İniesta-Xabi Alonso üçlüsünün muhteşem pas trafiği , finalde Fabregas'ın ilk 11'de yer almasıyla daha kuvvetli bir hale gelir. Soccer City'deki finalin muhteşem olacağına dair şüphemiz yok elbette. İspanya şampiyon olursa; ilk kez bir takım gruptaki ilk maçını kaybettikten sonra şampiyon olmuş olacak ve aynı zamanda ilk Dünya Şampiyonluğunu elde etmiş olacak.Ancak Hollanda'nında maçı kazanırsada ilk kez dünya şampiyonu olacağınıda unutmayalım. Hep birlikte Pazar günündeki muhteşem finali beklerken ; bir yandan da tahmin ettiği 9 maçında galibini bilen kahin ahtatop Paul'unda finalde kimden yana olacağını merak ediyoruz tabiki.

0 yorum:

Yorum Gönder