3 Temmuz 2010 Cumartesi

Panzer "EZER"



Maç öncesi analizimde de belirttiğim gibi Almanya tam bir sistem takımı.Arjantin ise bireysel yetenekleri olan yıldızlarıyla ön plana çıkan bir ekip. Ancak kazanmak için bir sisteminiz olması gerekiyor, bireysel yetenekleri olan birçok yıldıza sahip olsanız bile, onları bir sistem içerisinde oynatmadığınız müddetçe başarıya ulaşamazsınız. Örneğin Lionel Messi !. Barcelona'daki müthiş pas trafiğinde harikalar yaratan ve geçn yaşına rağmen birçok ödül alan Messi, Arjantin adına turnuvada varlık gösteremedi.Son oynadıkları Almanya maçında ise sahada yoktu resmen. Bunlar hep Arjantin'nin belli bir sistem anlayışının olmamasından ve bireysel yeteneklere dayalı olarak oynamasından kaynaklanıyor.Hiç kimse tek başına bir takım kurtarabilecek kapasite değil. Arjantin Messi, Higuan, Tevez gibi hücumcularına güvenerek bu maçtan galip ayrılacağını düşünüyordu ancak Löw, bu isimlere pozisyon fırsatı bile vermeyecek bir sistem kurarak galibiyetin baş mimarı oldu.



Maradona'nın futbolculuk kariyeri tartışılmaz elbette gelmiş geçmiş en iyi futbolculardan biri ancak teknik direktör olarak iyi biri olmadığı ortada. Zaten takıma ilk geldiği zamanda çok eleştirilmişti, turnuvaya aldığı isimlerlede.Takımın hücum gücü elbette tartışılmaz ancak futbol sadece hücum oyunu değil. Maradona'nın kafasında Tevez-Higuain-Messi üçlüsü adeta kazanmış haldeydi. İnter'de müthiş bir sezon geçiren ve Şampiyonlar Ligiyle, Serie A şampiyonluğunda büyük pay sahibi olan Milito, Atletico Madrid'de UEFA kupası şampiyonluğu yaşayan ve geleceğin en büyük yıldızlarından biri olarak görünen Aguero, turnuvaya yedek kulubesinde geçirerek veda etti. Bu kadar etkili hücum hattına sahip olmasına rağmen, Arjantin'nin savunması hiçbir zaman güven vermedi. İleri uçta pres yapan isim yok, orta alanda ise Mascherano tek başına güçlü Almanya orta sahasına yetmedi. Güçsüz takımlar karşısında başarılı sonuçlar aldılar evet ancak Almanya gibi güçlü bir takım karşısında tüm sorunları ortaya çıktı takımın. Mascherano'nun yanına pres yapan, mücadele eden ir Cambiasso arandı her zaman Ancak Maradona'nın kadroya almadığı bir isimdi. Yine savunmada tecrubesiyle, azmiyle, istikrarıyla ön plana çıkan Javier Zanetti arananan bir isim oldu ancak o da yok ! Hal böyle olunca güçlü Almanya orta sahayı çok rahat geçti ve vasat Arjantin savunmasına karşıda hücumda başarılı olarak çok farklı bir skor elde etti.



Sistem oyunu oynatan ve Messi, Tevez, Higuain gibi isimlere gol pozisyonu fırsatı bile vermeyen Almanya teknik direktörü Löw ise galibiyetin baş mimarıydı. Turnuvada 4-2-3-1 sistemiyle oynamalarına rağmen 4-3-3 bazende 3-4-3 sistemiyle oynayan Arjantine karşı hücumda çok daha etkiliydiler. Zaten turnuvanın en golü takımı durumundalar. Avustralya , İngiltere ve son olarakta Arjantin'e 4 gol attılar. Müller & Klose ikilisi tam bir bitirici ve turnuvanın en golcü isimlerinin başında geliyorlar. Orta alanda Mesut, turnuvanın parlayan yıldızlarından biri ve Klose'ye yaptığı asistle bir kez daha kalitesini gösterdi. Sol kanatta Podolski müthiş bir isim. Orta alandaki diğer isim Schweinsteiger ise takımın beyni ve oyunu çok iyi yönetiyor. Lahm gibi Dünya'nın en kaliteli solbeklerinden birine sahipler ve o da zaman zaman ileriye çıkarak hücuma destek veriyor. Yani takım olarak çok iyiler ve modern futbolun her yönünü uyguluyorlar.


Bu maça bir anlamda otoriteler Messi vs Mesut kapışması olarakta bakıyorlardı. Almanya müthiş sistemiyle Messi'yi Schweinsteiger ile durdurabilirken, Mesut'u Arjantin savunması tutamadı. İlk yarıda çok oyunda olmasada ikinci yarıda müthiş futbol oynayan Mesut, takımın ataklarını kontrol eden isimdi ve oyunu çok iyi yönetti bir de asist yaptı. Messi'nin bireysel yeteneklerine güvenen Arjantin ise , Messi'nin Schweinsteiger tarafından durdurulmasıyla hücumda etkili olamadı.Bu nedenle maçtan önce çok iddalı açıklamalar yapan Maradona, maç sonu futbolcularının motive etmeye çalışırken, müthiş bir sistem oyunu oynatan Löw ise galibiyeti kutladı.


0 yorum:

Yorum Gönder