30 Haziran 2010 Çarşamba

Uefa Avrupa Ligi 1.Eleme Turu (1 Temmuz)

1 Temmuzda başlayacak olan UEFA Avrupa Ligi ön eleme maçlarıyla ilgili takımlar hakkında kısa kısa öz geçmişi , son durumları vs bilgilerle tahminlerimi sundum.Ama maç sonuçları için açılan oranlar genellikle çok düşük.Alternatif bahis seçenekleride yok.Bu nedenle süprize açık olan ön eleme maçlarından biraz uzak durmakta fayda var.Takımlar hakkında önemli bir gelişme oldukça bende burada güncelliyeceğin.Bu nedenle Maçlar öncesinde sık sık kontrol etmenizi öneririm...





532 - Fc Ulisses - Bney Yehuda [ 2 ]


Fc Ulisses takımı 2000 yılında kurulan bir Ermeni takımı. Maçlarını 15.000 kapasitelik Hanrapetakan Stadyumunda oynuyorlar.Kulüp aslında 2000 yılında kurulduğund adı Dinamo-2000 FC'di. Daha sonra 2004 yılında Dinamo-Zenit FC olarak değişti ve son olarakta 2006 yılında Fc Ulisses adını aldı.Kurulduğu ilk yıllarda ümit vermeyen Fc Ulisses özellikle 2007-2008 yıllarında çok iyi bir takım haline geldi ve aldığı başarılı sonuçlarla ligin üst sıralarına oynayan ekiplerden biri haline geldiler. 2009 yılında köklü değişikliklere giden ve çok güçlü bir takım oluşturan Fc Ulisses geçen sezonu 3. sırada tamamlayarak avrupa ligi ön eleme biletini kapmayı başardı.Takımın bu sezonki performansına bakarsak Genel performansa bakarsak, kendi liglerinde en az gol yiyen ekipler. Defansif anlamda tutucu ,Geride risksiz oynayan bir ekip görünümündeler. Liglerinde 9 galibiyet, 2 beraberlik ve 2 yenilgileri var.

Bney Yehuda takımı ise 1936 yılında İsrail'in Tel Aviv şehrinde kuruldu. Maçlarını 15700 kişilik Bloomfield Stadium'da oynuyorlar. İsrail Şampiyonası 1 kez, Devlet kupası 2 kez, Toto kupası 2 kez Tel Aviv temsilcisinin aldığı kupalar.Kadro + Kalite + Tecrube bakımından rakibinden daha iyi olduklarını söyleyebiliriz. Bney Yehuda takımı geçen senede Avrupa liginde ön eleme oynamış ve son eleme maçında PSV ekibine her iki musabakada da 1-0 yenilerek elenmişti.Bu kezde aynı olayı yaşamak istemiyorlar ve gruplara kalmak istiyorlar.Buradan galibiyetle ayrılarak ilk eleme maçında işin büyük bir kısmını halledeceklerini düşünüyorum.

----------------------------------------------------------

534 - Tobol Kostanay - Zrinjski [ 1 ]

Tobol Kostanay Kazakistan'ın Kostanay şehrinin futbol takımıdır. Kazakistan Ligi'nin 1992'deki kuruluşundan beri ligde yer almasına rağmen hiç birincilikleri yoktur ancak 2002'den beri ligi ikincilik ya da üçüncülükle bitirmektedirler.Maçlarını yaklaşık 8500 kişilik Kostanay Merkez Stadyumunda oynuyorlar.Geride kalan sezonu kendi liginde ikinci sırada tamamlayan FC Tobol, 2003, 2005 ve 2007 yıllarının ardından en önemli başarısını 4. kez yinelerken, 1997 yılında Kazakistan Kupası'nı da müzesine götürmeyi başardı. Teknik direktör Dimitri Alekseevich Ogai yönetiminde 5. sezonunu geçiren FC Tobol, 18 hafta sonunda ligde 10 galibiyet, 5 beraberlik ve 3 yenilgi aldı.Kostanay kentinin takımı olarak 1967 yılında kurulan FC Tobol, UEFA organizasyonlarında bugüne kadar UEFA Kupası'nda 6, İnter Toto Kupası'nda ise 12 olmak üzere toplam 18 Avrupa kupası maçına çıkarken, bu karşılaşmalarda 9 galibiyet, 2 beraberlik, 7 yenilgi elde etti.Avrupa Kupaları'nda ilk kez 2003 yılında Inter Toto Kupası'nda boy gösteren Tobol, 3. tura kadar yükselmeyi başarmıştı. Polonia Varşova ve K. Sint-Truidense V.V'yi elemeyi başaran Kazak temsilcisi Pasching'e boyun eğmişti.Kadrosunda 6 yabancı oyuncu bulunduran Tobol'da, bu isimler şunlar: Stanimir Dimitrov,Aleksandr Shkot,Andrei Kharabara,Georgi Chilikov,Alexandru Golban ve Wladimir Bayramow.FC Tobol 2009-2010 sezonunda Galatasaray'ın UEFA Avrupa Ligi 2. ön eleme turunda mağlup olmuştu ve futbolseverlerinde biraz bilgisi olduğu bir kulüp.

HSK Zrinjski Mostar takımı adını aldığı Bosna-Hersek'in Mostar kentinde kurulmuştur. 1905 yılında kurulan bu kulüp yıllardır Bosna - Hersek Premier liginde mücadele etmektedir ve ülkesinin en eski takımlarındandır.Son yıllarda çıkışa geçen Mostar ekibi Liglerinde 4 .olunca Avrupa Ligi elemelerine katılmaya hak kazanmıştı.Teknik direktörlüğünü Dragan Jovic'in yaptığı Mostar ekibi maçlarını 25.00 kapasiteli Bijeli Brijeg Stadium'da oynuyor
. Bosna Hersek ekibi Zrinsjki, sezon başında golcü Kordic, Stojanovic ve Markovic başta olmak üzere geçen yıl ilk 11'de forma giyen toplamda 9 futbolcusunu sattı.Gidenlerin yerleri henüz doldurulabilmiş değil. Bilhassa Kordic, bu takımın herşeyiydi geçen yıl. Lig ve Avrupa dahil totalde, 26 maçta 11 gol ve 4 asistlik performansla sezonu kapamıştı.
.

Ben bu maçta daha yakından tanıdığımız Tobol'un saha ve seyirci avantajınıda kullanarak maçtan zorda olsa galibiyetle ayrılacağını düşünüyorum.

----------------------------------------------------------

535 - Rabotnicki - Lusitans [ 1 ]

FK Rabotnicki Kometal, Makedonya'nın başkenti Üsküp'te kurulmuş bir futbol kulübüdür. Karşılaşmalarını 18.104 kapasiteli Üsküp Şehir Stadyumu'nda oynuyor.Kulüp, 1937 yılında bir "demiryolu futbol kulübü" olarak kuruldu. Yugoslavya zamanında Yugoslav İkinci Ligi'nde varlığını sürdürürken, Makedonya'nın bağımsızlığını takiben Makedon Birinci Ligi'nde mücadele etmeye başladı. Rabotnicki'nin 2001 yılında Kometal şirketi tarafından yönetilmeye başladığından beri başarı dönemi sürmektedir- 2001-02 mevsiminde UEFA Kupası katıldı ve ulusal şampiyonluk sonrası 2005-06 mevsiminde UEFA Şampiyonlar Ligi ikinci ön eleme turuna kadar uzandı. Rabotnicki 2006 yılında zirvedeki yerini korurken, yeniden Şampiyonlar Ligi ön elemelerine katıldı. Anılmaya değer başarılar elde etti. Lüksemburg takımı Dudelange'yi ve Macar ekip Debrecen'i elerken üçüncü ön eleme turunda Fransız kulüp Lille'e elendi. 3 kez lig şampiyonu olan Rabotnicki, 2 kezde Makedonya kupasını kaldırdı.

Lusitans Andorra'nın Andorra la Vella şehrinde kurulan futbol kulübüdür.2000-01 sezonundan beri Primera Divisió'da mücadele eden kulüp, 2001-02 sezonunda Copa Constitució'yu kazandı. Primera Divisió'da oynamaya başladığından beri iyi bir performans grafiği çizen kulüpte sadece Portekizli oyuncular forma giyebilmektedir. Maçlarını 1500 kişilik Estadio Comunal de Aixovall'da oynuyorlar.Takım aynı zamanda başkanı ve teknik direktörüde Portekizlidir.Lusitans kadrosu iyi olan ev sahibine kapanarak avantajlı bir skor elde etmek isteyecektir. Ancak Rabotnicki, kuvvetsiz misafiri teslim alacak kalitede.

----------------------------------------------------------

536 - Shakhtyor Karag - Ruch Chorzow

Ruch Chorzow takımı, Chorzów'da kurulmuş bir Polonya futbol kulübüdür. 1920 yılında kurulmuştur. Birçok kez Polonya Ligi şampiyonluğuna ulaşmıştır. Mavi-Beyaz renklere sahip olan takımın Tarihinde 14 lig şampiyonluğu ve 3 kezde Polonya kupası şampiyonluğu bulunmaktadır.Geçtiğimiz yılı 3. sırada tamamlayarak Avrupa ligi ön eleme biletini kapmışlardı.

FC Shakhter Karagandy takımı ise Kazakistan ülkesinin temsilcisi. 1958 yılında kurulan kulüp maçlarını 19.000 kişilik Shakhtyor Stadium da oynuyor.FC Shakhter Karagandy takımının Kazakistan'da önemli bir başarısı görünmüyor.Onlar için olumlu şeyler söylemek zor göünüyor.Tek avantajları kendi sahasında oynamak. Ancak bu avantajlarına rağmen Polonya temsilcisi karşısında işleri zor görünüyor.

--------------------------------------------------------

537 - Trans Narva - Myllykoski

Trans Narva , Estonya'nın Narva şehrinde 1979 yılında kurulmuş olan bir kulüp.Maçlarını Narva'daki 3000 kişilik Kreenholmi Stadyumunda oynuyorlar.Son yıllarda Estonya 1. liginde hep üst sıraları zorluyorlar ancak bir türlü şampiyonluğa ulaşamıyorlar.Genellikle 3. yada 4. olarak tamamlıyorlar sezonu.Geçtiğimiz sezonuda 2. sırada tamamlayarak Avrupa ligi ön eleme biletini almışlardı.Trans Narva devam eden Estonya ligi'nde 12 galibiyet, 5 beraberlik ve 2 mağlubiyet ile 2. sırada bulunuyor.Trans Narva son 16 maçta 1 kez kaybetti (10G-5B).Trans Narva geçen yıl Avrupa Ligi 1. ön eleme turunda Slovenya'nın Rudar takımına elenmişti.

Deplasman ekibi MyPa ise bir Finlandiyalı temsilcisi. 1947 yılında Anjalankoski kasabasında kurulmuştur. Futbol takımı şu an Finlandiya Birinci Ligi'nde (Veikkausliiga) mücadele etmektedir. Teknik direktörlüğünü IJanne Lindberg'in yapmakta olduğu takım, evindeki karşılaşmalarını 4.067 kişilik Saviniemi'de oynamaktadır. Finlandiya Veikkausliga'da 2005 yılında şampiyonluk yaşayan Mypa, 3 Kezde Finlandiya kupasını müzesine götürdü.Bu sezon ligde beklentilerin gerisinde kalmış durumdalar.Mypa eski bildiğimiz Mypa değil.Finlandiya temsilcisi Myllykoski devam eden ligde 3 galibiyet, 4 beraberlik ve 4 mağlubiyet ile 9. sırada bulunuyor.Mykkykoski son 4 maçta 1 kez kazandı (1B-2M).Ancak işin onlar açısından iyi yanı deplasmanda başarılı sonuçlar almaları.Myllykoski deplasmanda son 6 maçının 4'ünü kazandı (2M).Myllykoski en son 2008 yılında Avrupa Kupalarına katılmış ve Eski adıyla Uefa Kupası 2. ön eleme turunda İngiliz Blacburn'e elenmişti.

------------------------------------------------------

538 - Tirana - Zalaegerszeg

KF Tirana 16 Ağustos 1920 tarihinde Arnavutluk ta kurulmuş futbol takımıdır.Maçlarını Selman Stermasi stadında oynamaktadır.Kapasitesi 19600 dür. UEFA Kulüpler sıralamasında 1.799 puanla 264. sırada yer alıyorlar.Tarihinde 24 kez Arnavutluk Süper ligi şampiyonluğu, 13 kez Arnavutluk kupası şampiyonluğu ve 8 kez Arnavutluk Süper kupası şampiyonluğu bulunuyor.İlk olarak 1965/66 yıllarında Avrupa'da boy gösteren kulüp, 60 kez Avrupa arenasında maç yaptı. Kadrosunda Hırvat Pero Pejic dışında yabancı futbolcu bulunmuyor.Tirana ligde son 8 maçta 1 kez kaybetti (5G-2B).Tirana evinde son 4 maçının ise 3'ünü kazandı (1M).Tirana geçen yıl Şampiyonlar Ligi 2. ön eleme turunda Norveç'in Stabaek takımına elenmişti.

Zalaegerszeg takımı ise 1920 yılında Macaristan'da adını aldığı Zalaegerszeg 'de kuruldu. Maçlarını 14.000 kapasiteli ZTE Arena 'da oynuyorlar.Geçtiğimiz sezonu 5. sırada tamamlamışlardı.Macaristan'da elde ettikleri tek başarı 2002 yılındaki lig şampiyonluğu.Macaristan temsilcisi Zalaegerszeg geçen yıl ligi 5. bitirmesine rağmen, Macaristan Kupası'nda final oynadığından Avrupa biletini aldı.Zalaegerszeg ligde son 4 maçta sadece 1 kez kaybetti (2G-1B). Zalaegerszeg son 4 deplasman maçını ise hiç kaybetmedi (2G-2B).Zalaegerszeg en son 2007 yılında İnterToto Kupasında boy göstermiş ve Rusya'dan Rubin kazan'a elenmişti.

---------------------------------------------------------

539 - Torpedo Zhodino - Fylkir [ 0&2 ]

Ev sahibi Torpedo Zhodino takımı , 1961 yılında Belarus'un Zhodino şehrinde kuruldu. Maçlarını 3000 kişilik Torpedo Stadium 'da oynuyorlar.Kadrosuda ağırlıklı olarak Belaruslu futbolculardan oluşuyor. Ukraynalı Sergei Ponomarenko ve Ihor Kryvobok, Rus Anton Brusnikin, Nijeryalı Simon Ogar Veron takımdaki yabancı isimler.Belarus ekibi Torpedo da geçen yılki performansının gerisinde.

Deplasman ekibi Fylkir ise İzlanda'nın Reykjavik kentinde 1967 yılında kuruldu.Maçlarını 4000 kişilik Fylkisvöllur stadında oynuyorlar.Kadrosunda hiçbir yabancı oyuncu yok tamamı İzlandalı.Flykır geçtiğimiz sezon ligi 3.sırada tamamlamıştı.Bu sezon ise beklentilerin çok gerisinde kalmış durumdalar.Şuana kadar gösterdikleri performans ile ligde kalmak için mücadele edecek gibiler.Oynadıkları 9 maçta 2 galibiyet,3 beraberlik ve 4 mağlubiyetleri var.
Uefa Avrupa liginde ön elemedeki maçları son kez bir daha gözden geçirince bir maçın gözümden kaçtığını fark ettim. Bu maç 539 kodlu Torpedo - Fylkir maçı.

İdda Torpedo galibiyetine 1.40 gibi düşük bir oran verirken , beraberliğe 3.50, Fylkir galibiyetine ise 5.00 oran vermiş.Bu maçtaki takımları tanımayanlar iddaanın verdiği oranlara dayanarak Topredo galibiyetine oynayarak yanılabilirler.

Belarus ekibi Torpedo da geçen yılki performansının gerisinde.Torpedo Zhodino, geçen sezon ligi 7. bitirmesine rağmen kupa finalinde Bate Borisov ile oynadığından dolayı Avrupa'da mücadele etmeye hak kazandı. Torpedo Zhodino liginde şuanda çok kötü bir dönem geçiriyor. Liginde oynadığı son 8 maçında yalnızca 1 puan alabildi.

Deplasman ekibi Fylkir ise geçtiğimiz sezon ligi 3.sırada tamamlamıştı.Bu sezon ise beklentilerin çok gerisinde kalmış durumdalar.Şuana kadar gösterdikleri performans ile ligde kalmak için mücadele edecek gibiler.Oynadıkları 9 maçta 2 galibiyet,3 beraberlik ve 4 mağlubiyetleri var.Flykir aynı zamanda benimde takip ettiğim takımlardan biri.Oynadıkları maçlarda dirençli futboluyla ön plana çıkıyorlar.Bu deplasman maçında da mücadeleci oyununu ortaya koyarak avantajlı bir skor elde etmeye çalışacaklardır.Ev sahibi Torpedo'ya şuanki performansıyla güvenemeyiz. 2.06 oranı ile Fylkir kaybetmez tercihi bana göre daha makul.


--------------------------------------------------------

540- Zeta - Dacia Kişinev

FK Zeta Karadağ'da bulunan bir futbol takımı.Kulüp, Karadağ'ın başkenti Podgorica'nın Golubovci semtinde 1927 yılında FK Danica adıyla kuruldu. Kulüp bugünkü adını 1955'te alırken, lig olarak Karadağ'ın en üst ligi olan Karadağ Birinci Ligi'nde mücadele etmektedir. Maçlarını ise 7,000 kişilik Trešnjica Stadı'nda oynamaktadır.2006 yılında kurulan Karadağ Birinci Ligi'nin ilk sezonunu 78 puanla şampiyon olarak bitirdi. Ertesi sezon şampiyonluğu averajla FK Budućnost Podgorica takımına kaptırırken, 2008-09 sezonunda küme düşmekten kıl payı kurtuldu.Kadroda Sırbistanlı Marjan Jugović tek yabancı isim olarak göze çarpıyor.

Deplasman ekibi Dacia Kişinev ise Moldova'ya 1999 yılında adını aldığı Kişinev şehrinde kuruldu.Maçlarını 3000 kişi kapasiteli Dinamo Stadında oynuyorlar.Alexandr Camaldinov'un çalıştırdığı Dacia Kişinev geçen sezonda UEFA Avrupa ligi ön elemesine katılmış ancak MSK Zilina'ya sahasında 2-0 deplasmanda ise 1-0 yenilerek elenmişti.Kadrosu ağırlıklı olarak Moldovalı futbolculardan oluşuyor. Rusyadan Yuri Kotykov ve Abdulkhamid Akhilgov, Nijeryadan Kum Dezire, Kamerundan Gock Habib, Gürcistandan Vasili Guchashvili ve Ukraynadan Oleksandr Zgura takımdaki yabancı isimler.

----------------------------------------------------------

543 - Karabağ FK - Metalurg Skopje [ 1 ]

Karabağ FK takımı Ağdam kentinde kurulmuş bir Azeri futbol kulübüdür. Kurulduğu günden sonra bir süre M?hsul adıyla anılan Karabağ ilk kez 1966 yılında Azerbaycan Şampiyonasına katıldı. Aynı yıl kulüp şampiyonayı dördüncü sırada tamamladı. Karabağ dört yıl ardarda ülke zirvesini zorladı. Bu yıllarda en başarılı sonucu 1968 yılında ikincilikle elde etti. Fakat 1968 yılının ardından bağımsızlık yüzünden takım uzun süre ülke şampiyonalarına katılamadı.1977 yılında "Karabağ" Şafak adı ile yeniden kuruldu. Aynı yıl "Şafak" Azerbaycan şampiyonasının 2. liginde yarışdı. Şafak 1982 yılına kadar Ağdam futbolunun tek temsilcisi oldu. 1982'den 1987 yılına kadar ise kulüp Kooperator adı ile yarışlara katıldı. "Karabağ" ilk kez Azerbaycan Şampiyonu adına 1988'de layık oldu. Bu şampiyonluk o sırada Azerbaycan eski SSCB'nin bir parçasıyken kazanılmışdı. Bu şampiyonluktan sonra "Karabağ" SSCB şampiyonasının 2. liginde oynamaya başladı. 1989'da "Karabağ" SSCB şampiyonasının 9. bölgesinde yarıştı. 1990 yılında SSCB şampiyonasının 2. liginin bölge yarışlarında değişiklik yapıldığı için "Karabağ" Azerbaycan şampiyonasının bölge yarışlarına katılmak zorunda kaldı. 1991 yılıda SSCB'nin dağılması ile Azerbaycan'ın müstakil futbol şampiyonası kuruldu. "Karabağ" Azerbaycan'da günümüze kadar oynanan on iki mevsiminin tamamına katılan önemli kulüplerinden biridir.Maçlarını 15.000 kişilik Quzanli Stadında oynuyorlar.Öncelikle çok golcü bir takım olmadıklarını söylememiz gerekiyor. Defanslarını sağlama alıp, kontra futbol oynuyorlar.

FK Metalurg Skopje ise 1964 yılında Makedonya'nın Skopje kentinde kuruldu.Yeşil-Beyaz renkli takım 2008/09 sezonunda Makedonya 1. ligine yükseldi ve 2009/2010 sezonunu 3. sırada tamamlayarak Avrupa ligi ön eleme biletini kaptı.Tarhilerinde ilk kez Avrupada mücadele edecekler ve oldukça tecrubesizler.Metalurg Skopje takımı ise kendi liginde en iyi iç saha takımlarından biri. Fakat deplasmanda gol atma konusunda sıkıntısı yaşadıkları gibi iyi defans da yapamıyorlar.

Ev sahibi Karabağ FK rakibine göre daha tecrubeli bir takım ve kendi evinde oynamasınında avantajı ile tecrubesiz rakipleri karşısında kazanarak iknci maç öncesi avantaj elde edeceklerini düşünüyorum.

---------------------------------------------------------

544 - Turku - Port Talbot [ 1 ]

TPS Turku ya da Turun Palloseura , Finlandiya 'da bulunan bir futbol takımı.Kulüp Finlandiya 'nın Turku şehrinde, 1922 yılında kuruldu. Finlandiya 'nın en üst ligi olan Veikkausliiga 'da mücadele etmektedir. Maçlarını ise 9,000 kişilik Veritas Stadı 'nda oynamaktadır. TPS bu stadı Turku şehrinin bir diğer takımı olan Inter Turku ile paylaşmaktadır.

TPS Turku ,Avrupa kupalarında yaptığı 42 maçta 10 galibiyet, 5 beraberlik, 27 'de mağlubiyet aldı. 1992-93 sezonu Kupa Galipleri Kupası 1. turunda Trabzonspor ile karşılaşmış, ancak rakibine 2-0 ve 2-2 lik sonuçlarla yenilerek kupadan elenmişti. 1939, 1941, 1949, 1968, 1971, 1972, 1975 yılları olmak üzere 8 kez lig şampiyonu oldular ancak uzun süredir bu kupaya hasretler. 1991, 1994 yıllarında ise Finlandiya kupasının sahibi olmuşlardı.

Galler Premier Lig takımlarından olan Port Talbot ise 1901 yılında kuruldu ve ülkesininn eski futbol takımlarından biri.Geçen sezonu Galler Premier liginde 3. sırada tamamlamışlardı.Bu sezon kadrosuna Nicky Palmer (Carmarthen Town F.C.), David Brookes (Bridgend Street F.C.),Craig Jones (Llanelli F.C.), Luke Bowen (Aberystwyth Town F.C.) ve David Burnett 'i(Caerau (Ely) A.F.C.) kattılar. Neil Thomas (Haverfordwest County F.C.) ve Gary Bansor (Carmarthen Town F.C.) ise takımdan giden isimlerdi.Kadrosunda sadece 2 ingiliz var ve geriye kalan tüm futbolcular Gal'li. Port Talbotbu zorlu deplasmandan avantajlı bir skorla dönmenin peşinde. Galler Ligi'ni 3. sırada bitiren Talbot, atak futbolu tercih eden bir takım ancak Turku deplasmanında bu anlayışla oynayacaklarını sanmıyorum.Turku'nun evinde oynayacağı bu karşılaşmayı kazanarak rövanş maçı öncesinde avantajı yakalayacaktır.

---------------------------------------------------------

545 - Anorthosis - Banants [ 1 ]

Anorthosis Famagusta FC Kıbrıs'taki bir futbol takımıdır.Anorthosis, 30 Ocak 1911 tarihinde kuruldu. Anorthosis maçlarını 9.782 kişilik Larnaka'daki Antonis Papadopoulos Stadyumu'nda oynuyor.13 kez Kıbrıs Cumhuriyeti Birinci Ligi şampiyonu olan Anorthosis, son şampiyonluğu 2004-05 sezonunda gerçekleştirdi. 10 kere Kıbrıs Kupası'nı, 6 kez de Kıbrıs Süper Kupası'nı kazandı.

26 Temmuz 2005'te Türk takımı Trabzonspor karşısında başarılı sonuçlar elde etti. UEFA Şampiyonlar Ligi'nin ön eleme ikinci turunun ilk maçında 3-1 olarak kazandı. İkinci maçı ise Türkiye'de 1-0 kaybetti; fakat toplam olarak 3-2 üstünlüğe ulaştığı için bir üst tura çıktı. Üçüncü öneleme turunda ise İskoç takımı Glasgow Rangers'la oynadı. Anorthosis, ilk maçta 2-1 mağlup olunca ve ikinci maçta da 2-0 yenilince elendi. UEFA Kupası birinci turunda 2-1 lik ve 4-0 lık skolarla Serie A'nın köklü ekiplerinden Palermo'ya elendi. 2008'de Olympiakos gibi köklü bir Yunan kulübünü ilk maçta 3-0 yendi, ikinci maçta 1-0 kaybettiği halde tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi'ne katılmaya hak kazandı. Kuralara 4. torbadan katıldı. Anorthosis'in en büyük özelliği evinde ateşli taraftarının desteğiyle maçlara ağırlığını koyması.

FC Banants , Ermenistan'ın başkenti Erivan'da oynayan bir futbol kulübüdür. Bu kulüp Ermenistan Süper Ligi'nde oynuyor ve Ermenistan Kupası'nı iki kere (1992 ve 2007) kazanmıştır.Maçlarını 6.000 kişilik Banants Stadyumunda oynuyorlar.Ermenistan ekibi olan Banants geçen yıl ligi 4. bitirmiş ve kupada final oynamıştı. Finalde geçen yılın şampiyonu Pyunik'e yenildiler ancak Avrupa Ligi'ne katılmayı başardılar. Şu an devam eden ligde ise lider durumdalar. Oynadıkları 13 maçta 10 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 mağlubiyet aldılar.

Anorthosis'nin mücadele ettiği Kırbıs ligi henüz başlamadığı için takımın maç eksiği var. FC Banants ise Ermenistan liginde oldukça formda.Bu şartlar altında 1.10 oran için ev sahibine bahis yapmak çokta güvenilir olmasada başka alternatif olmadığı için Anorthosis'nin en azından evinde olması nedeniyle daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz.

--------------------------------------------------------

546 - Ue Santa Coloma - Mogren [ 2 ]

UE Santa Coloma Andorra'nın Santa Coloma köyünde kurulan futbol kulübü. 2007-08 sezonunda Segona Divisió'yu lider tamamlayarak Primera Divisió'ya yükselmeye hak kazandı.Maçlarını 1800 kişilik Estadi Comunal d'Aixovall'da oynuyorlar.Bu kadrosu yetersiz Andorra'da başarılı olsada Avrupada mücadele etmek için çok yetersiz

FK Mogren Karadağ'da bulunan bir futbol takımı.Kulüp Karadağ'ın güneyindeki Budva şehrinde, 1920 yılında kuruldu. Karadağ'ın en üst ligi olan Karadağ Birinci Ligi'nde mücadele etmektedir. Maçlarını ise 4,000 kişilik Lugovi Stadı'nda oynamaktadır.2006 yılında kurulan Karadağ Birinci Ligi'ni ilk sezonunda 5. ikinci sezonunda ise 3. sırada tamamladı. 2008-09 sezonunda ise ligi 74 puanla şampiyon olarak bitirdi ve UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılmaya hak kazandı.Rakibine oranla futbol kültürleri daha gelişmiş durumda ve Avrupa'da daha tecrubeliler.Bu maçtanda tecrubesiyle kazanmasını bir şekilde başaracaklardır.

---------------------------------------------------------

549 - Grevenmacher - Dundalk [ 2 ]

CS Grevenmacher Lüksemburg'da bulunan bir futbol takımı.Kulüp, Lüksemburg'un Grevenmacher bölgesinde, 8 Ocak 1909 tarihinde Stade Mosellan Grevenmacher adıyla kuruldu. Lüksemburg'un en üst ligi olan Lüksemburg Ligi'nde mücadele etmektedir. Maçlarını ise 4,000 kişilik Op Flohr Stadı'nda oynamaktadır. Kulüp, tarihindeki tek lig şampiyonluğunu 2002-03 sezonunda kazanmıştır.

Daha önce Avrupa kupalarında 26 maça çıktılar ve çok ağır yenilgiler aldılar.Bu 26 maçta sadece 3 galibiyet alabildiler , 4 beraberlik ve 19'da mağlubiyetleri bulunuyor. Rosenborg'a 6-0, Dinamo Tiflis'e 4-0, HNK Hajduk Split'e 4-1, FC Rapid Bükreş'e 6-2, HJK Helsinki'ye 4-1, AEK Atina'ya 6-0, FC Nitra'ya 6-0 ve 6-2, FH Hafnarfjör?ur'a 5-1 gibi farklı skorlarla yenilmişlerdi.

Dundalk F.C. İrlanda'nın adını aldığı Dundalk şehrinin takımıdır. 1903 yılında kurulan bu kulüp maçlarını 4500 kişilik Oriel Park stadında oynuyor.Oldukça parlak bir tarihe sahip olan Dundalk'ın 9 İrlanda ligi şampiyonluğu, 9 kez İrlanda FC Cup şampiyonluğu, 4 Kez İrlanda Lig Kupası şampiyonluğu, 2 kez İrlanda Kalkan Ligi şampiyonluğu, 2 kez İrlanda 1. ligi şampiyonluğu, 6 kez Leinster Senior Kupası şampiyonluğu, 5 kez Dublin City Kupası şampiyonluğu, 9 kez Cumhurbaşkanlığı Kupası şampiyonluğu ve 1 kezde Şehirlerarası kupa şampiyonluğu bulunmaktadır.

Dundalk kadro ve futbol kültürü olarak çok daha üstün olduğu rakibini ilk maç olmasına rağmen yenmesini bilecektir.

------------------------------------------------------

550 - Runavik - Gefle [ 2 ]

NSÍ Runavík Faroe Adaları'nda bulunan bir futbol takımı.Kulüp Faroe Adaları'nın Runavík şehrinde, 24 Mart 1957 tarihinde kuruldu. Faroe Adaları'nın en üst ligi olan Faroe Adaları Süper Ligi'nde mücadele etmektedir. Maçlarını ise 4,000 kişilik Runavík Stadı'nda oynamaktadır.NSÍ Runavík, Avrupa Kupalarına ilk kez 2003-04 sezonunda katılırken, tarihindeki ilk ve tek lig şampiyonluğunu 2007 sezonunda yaşadı.

Bir İsveç takımı olan Gefle IF 1882 yılında kurulmuştur ve en eski futbol kulüplerindendir.İsveç'in Gavle şehrinde kurulmuştur ve maçlarınıda Gavle'deki 7300 kişilik Strömvallen stadında oynuyorlar.Bu sezon 14.Haftası oynanan İsveç liginde 14 maçta 4 galibiyeti olan Gefle pek parlak bir sezon geçirmiyor.Ancak İsveç ekibi mütevazi kardosuna rağmen rakibi karşısında daha çok favori konumda. İki ülke arasındaki futbol kültürü birbirinden çok uzak.İsveç ekibi Gefle'nin ilk maçtan tur biletini cebine koyabiliceğini düşünüyorum.

--------------------------------------------------------

552 - Portadown - Skonto Riga

Ev sahibi Portadown takımı 1924 yılında İrlanda'da kuruldu. Portadown takımı ülkesinde 4 kez İrlanda Ligi, 3 kez İrlanda kupası, 2 kez İrlanda Lig Kupası, 6 kez Gold Cup, 2 kez Ulster Kupası, 1 kez Tyler kupası sahibi olmuştur.Kadrosunda sadece İskoçyalı Gary McCutcheon ve Sean leke yabancı olarak göza çarpmaktadır.İrlanda ekolü olan bir ülke ve kendi sahasındaki bu maçta önemli bir neticeye imza atmaya çalışacaklardır.

Deplasman ekibi Skonto Riga takımı 1991 yılında Letonya'nın Riga kentinde kuruldu.Maçlarını Riga'daki 10000 kişi kapasiteli Skonto Stadions 'da oynuyorlar.İlginçtir Letonya Virslīga'da 14 kez şampiyon oldular ve bu şampiyonluklar ard arda geldi. 1991, 1992, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 yıllarında Virsliga'da şampiyon olarak çok büyük bir başarıya imza attılar.Avrupa tecrubesi olan bir takımlar aynı zamanda. Kadrosunda Breziylalı Nathan Junior, Türkmenistanlı Ruslan Mingazov ve Belaruslu Aliaksandr Perepechko yabancı uyruklu isimler.Skonto hızlı takım oyunu ile turun favorisi olabilir ama bu maçta İrlanda temsilcisi sonuna kadar zorlayacaktır.Tahmini zor olan müsabakalardan biri ve uzak durmak gerekir.

--------------------------------------------------------

553 - Olimpija Ljubli - Siroki Brijeg

NK Olimpija Ljubljana'da bulunan Slovenya'nın en ünlü futbol kulübüdür. Slovenya Birinci Ligi'ni ve Slovenya Kupası'nı 4'er kez müzesine götürmüştür.1911'de kurulan Olimpija halen Slovenya'nın en gözde kulübü olmasına rağmen finansal sorunlar yüzünden öndeki durumunu kaybetti.Olimpija'nın çok fazla Avrupa kupalarında tecrübesi yok. Geçen sezon zorlu Slovenya liginde iyi bir performans sergileyerek 3. sırada yer aldılar. İç sahada özellikle çok az maç kaybeden bir görüntü çizdiler. Sahalarındaki ilk maçta avantajlı bir skor elde etmeye çalışacaklar.

NK Široki Brijeg, Bosna-Hersek'te bulunan futbol kulübü. 1948 yılında Hırvatlar tarafından kurulan kulüp, maçlarını 10 bin kişilik Pecara Stadı'nda yapıyor.4 kez Bosna-Hersek 1. Ligi'nde şampiyonluk kazanan takım, son yıllarda Premier Lig adı altında düzenlenen ligde de 2004, 2006 ve 2007'de mutlu sona ulaştı, ayrıca 2007'de Bosna-Hersek Kupası'nın da sahibi oldu.2008 yılında UEFA Kupasında 1. ön elemede Arnavutluk'un Partizani takımını eledi.Rakibiyle ilk karşılaşmada evinde 0-0 berabere kalan Boşnak ekibi, ikinci karşılaşmayı deplasmanda 3-1 kazanarak 2. ön eleme turu oynama hakkı elde etti.Geçen sezon ligi FK Modrica'nın ardından 2. sırada bitiren Siroki Brijeg, şu ana kadar Avrupa kupalarında 22 maç yaptı. Boşnak takımı, Avrupa'da 11 galibiyet alırken, 2 beraberlik ve 9 da yenilgi elde etti. Siroki Brijeg ekibi, Avrupa kupalarında 27 gol atarken, kalesinde 31 gol gördü.

---------------------------------------------------

533 - Kf Laci - Dnepr Mogilev

Ev sahibi Kf Laci , 1965 yılında Arnavutluğun Laçi şehrinde kuruldu.Takımın ekonomik alanda zaafiyetleri var. Maçlarını 5000 kişi kapasiteli Stadiumi Laçi'de oynuyorlar.Kadrosunda yabancı futbolcu yer almıyor.Geçen yıl Arnavut ligini 4. sırada tamamladılar.Liglerinde önemli bir başarısı bulunmuyor.Zaten değişen yönetimin ardından gelişime açık olduklarını göstermeye çalışmaları da uzun bir süre alacaktır. Dnepr Mogilev ile oynayacakları bu maçta galip gelmenin hesaplarını yapıyorlar.En azından alacakları galibiyetlerle maddi durumlarını biraz olsun düzeltmek istiyorlar.

Dnepr Mogilev takımı ise 1960 yılında Belarus'un Mogilev şehrinde kurulan bir futbol takımı. Maçlarını 11200 kişilik Spartak Stadion 'da oynuyorlar.İlk olarak 1960 yılında Knimik Mogilev adıyla kurulan kulüp şimdiki adını 2006 yılında aldı. 1998 yılında Belarus'da bir lig şampiyonlukları bulunuyor.Takımda ağırlıklı olarak Belaruslu isimler var.Yabancı olarak ise 4 Ukraynalı ve 1 Livtanyalı futbolcu bulunuyor.Belarus ekibi kendi liginde üçüncü olmuştu. Dnepr, 2000 yılında UEFA İntertoto Kupası'nda Danimarka ekibi Silkeborg ile karşılaşmış 2-1'lik sonuçla tamamlanan maçların ardından 2. Tur'da Çek ekibi Chmel Blsany'ye ağır bir şekilde boyun eğmişlerdi.

--------------------------------------------------------

554 - Kr Reykjavik - Glentoran (1) (1,80)


Geçen sezon İzlanda Liginde iyi bir performans ortaya koyarak 2.sırada biteren Reykjavik bu sezon lige iyi bir başlangıç yapamadı ve istenilen başarılı futbollarını ortaya koyabilmiş degiller.Ancak Ligleri devam ettigi için bu maçta karşılaşacakları rakibine göre önemli bir avantajları olmuş oluyor çünkü bu maça daha hazır bir şeklide çıkmış olacaklar.Takımın en etkili Gol ayagı Takefusa , bu maçtada takımın en önemli gol silahı olacaktır.

Geçen yıl Şampiyonlar Liginde 2.ön eleme turunda başlayan Kuzey İrlanda Temsilcisi Glentoran Şampiyonlar liginde karşılaştıkları İsrail temsilcisi M.Haifa karşısında 6-0 ve 4-0'lık farklı skorla la maglup oluyp elenmişlerdi.Bu yılda ligi 3.sırada bitirdikleri için Avrupa Liginde ülkelerini temsil edecekler.Ben bu maçta İzlanda Liginin iyi takımlarından olan Tecrübeli Reykjavik takımının sahadan galibiyetle ayrılan taraf olucagını düşünüyorum..Gevenmeyenler 1&0 kaybetmez seçenginide oynuyabilirler.

----------------------------------------------------

542 - Olimpia Balti - Khazar Lenkoran (0&2)


Olimpia Balti kulübü, Moldova'nın Bălţi şehrinde 1993 yılında kurulmuştur.Lig olarak Moldova 'nın en üst ligi olan Divizia Naţională liginde mücadele etmektedir.Olimpia Moldova ligininde etkili bir takım.Ligi 3.sırada bitirrerek Avrupa Ligine katılma hakkı kazandılar. Maçlarını 5.000 kişilik Olimpia Bălţi Stadında oynuyorlar.Kendi saha ve seyircisi önünde çok etkili olabiliyorlar. Gol yollarındaki beceri kabiliyeti ve gol yüzdesi oldukça yüksek.Takımın en golcü futbolcusu Haitili J.Robens Jerome ..

Lenkaran ise Azerbaycan liginde Inter Bakü’den sonra en etkili takım. Onlar da başarıya aç bir görüntü sergiliyorlar ve Avrupa liginde başarılı olmak istiyorlar.Takımı finans eden ise Beşiktaş takımından dolayı adını duydugumuz zengin iş adamı Mubariz Mansimov .Bu iş adamı takıma yeni tesisler ve yeni bir stad kazandırdı.Takımda daha önceleri ülkemizde Gaziantep,Rize ve Ankaragücü takımlarında forma giymiş tanıdık bir isim Ön Libero Devran ayhan forma giyiyor.
Azerbeycan Temsilcisi Khazar bu deplasmandan maglup olmadan sahadan ayrılacaktır diye düşünüyorum.

----------------------------------------------------

551 - Llanelli - Tauras [1&0]


Llanelli AFC takımı 1896 yılında Gallerde kuruldu.Ülkesinin en eski takımlarından biri.Maçlarını 3700 kişilik Stebonheath Park'da oynuyorlar.Avrupa tecrubesi olan bir takım olan Llanelli son 4 yılda da Avrupa'da boy gösterdi ancak başarılı olamadılar.Llanelli takımı gol atmakta sıkıntı yaşamayan ancak defansında da problemleri olan bir ekip. Geçen sezonu Galler ligini şampiyonun iki puan gerisinde ikinci sırada kapattılar ve harika bir sezon geçirdiler.

Deplasman ekibi Tauras ise 1992 yılında Litvanya'da Taurage şehrinde kuruldu.Maçlarınıda 1600 Kişi kapasiteli Taurage'deki Vytautas stadyumunda oynuyorlar.Kadrosu ağırlıklı olarak Litvanyalı futbolculardan oluşuyor.Letonyalı Janis Vaitkus ve Artjoms Gončars, Brezilyalı Leonardo Martins Ferreira, Belaruslu Siarhei Irkha ve Portekizli Jose Lopes Vide takımdaki yabancı uyruklu isimler.Kulüp kurulduğu yıldan beri 11 kez isim değiştirdi.İlk kurulduğu yılda takımın ismi Tauragės Sporto Sąjunga'ydı. 2008 yılında isim takım şimdiki ismini aldı.Tauras ekibi biraz şansının yardımıyla ligi 5. sırada bitirmesine rağmen Avrupa kupalarına katılma hakkı kazandı ancak ilk kez Avrupada boy gösterecek olmaları nedeniyle tecrubesiz bir takım olduklarını söyleyebiliriz.Litvanya temsilcisi derli toplu ve sert bir futbol ekolünden geliyor.

İki takım içinde zor bir müsabaka olduğunu düşünüyorum. Ortada bir maç ve bu tip maçlarda ev sahibi her zaman daha avantajlı durumdadır.En azından bir beraberlik alabilirler.

---------------------------------------------------

541 - Nitra - Gyor


Ev sahii Nitra, 1909 yılında Slovakya'nın Nitra şehrinde kurulmuş olan bir ekip.Slovakyanın en eski kulüplerinden biriler.Maçlarını yaklaşık 11500 kişilik Stadion pod Zoborom'da oynuyorlar.1909 yılında ilk olarak ÖTTSO Nyitrai diye kurulan kulüp daha sonra 12 kez isim değişikliğine uğradı ve 1990 yılında şimdiki adını aldı.Takımın tek yabancı uyruklu futbolcusu Çek Petr Kaspřák.Nitra son yıllarda yükselen futbolu ile Slovakya’yı Avrupa liginde temsil etmek için ön eleme maçına çıkıyor. İlk maçtan avantajlı bir skor üretmek isteyecek ve maça hızlı başlayacaklardır. Nitra en son 2008 yılında InterToto Kupası maçında ilk turda Azerbaycan'dan Neftci Bakü'ye elenmişti.

Gyor takımı Macaristan'ın Győr kenti merkezli futbol kulübüdür. Kulüp 1904 yılında Győri Vagongyár ETO adıyla kurulmuştur daha sonraları birçok ad değiştirmiştir. Kulübün renkleri yeşil ve beyazdır.Macaristan'da 1963, 1982, 1983 yıllarında lig şampiyonu olmuş, 1965, 1966, 1967, 1979 ise Macaristan kupasında şampiyonluk elde etmişlerdir.Takımda yabancı uyruklu isimlerin fazla olması dikkat çekiyor.Takımda 21 tane yabancı futbolcu bulunuyor.Avrupa tecrubesi olan bir takım Gyor. Geçen senede Uefa Avrupa liginde ön eleme oynamış ve ilk ön elemede Gürcistan ekibi FC Zestaponi'yi elerken, ikinci ön eleme turunda Almanya'nın Stutgart ekibine 2-1 ve 4-1 yenilerek elendiler.





0 yorum:

Yorum Gönder