29 Haziran 2010 Salı

İspanya - Portekiz MAÇ ANALİZİ



* İspanya son 14 maçının 13'ünü kazandı (1M).
* İspanya'nın son 8 maçının 4'ü ALT, 4'ü ÜST bitti.
* İspanya 13. kez Dünya Kupası'na katılıyor.
* İspanya tarihinde hiç Dünya Kupası kazanamadı. En büyük başarısı 1950 yılında turnuvayı 4. bitirmesi.
* İspanya Fifa Ülkeler Sıralamasında 1. sırada bulunuyor.
* İspanya Milli Takımı kadrosunun yaş ortalaması 26,41
* Portekiz son 19 maçının 13'ünü kazandı ve hiç kaybetmedi.
* Portekiz turnuvada oynadığı 3 maçtada gol yemedi.
* Portekiz'in son 6 maçının 3'ü ALT, 3'ü ÜST bitti.
* Portekiz Fifa Ülkeler Sıralamasında 5. sırada bulunuyor.
* Portekiz 5. kez Dünya Kupası'na katılıyor. 1966 Dünya Kupası'nda 3.'lük, 2006 Dünya Kupası'nda ise 4.'lük elde etti.
* Portekiz Milli Takımı kadrosunun yaş ortalaması 28,30
* İspanya ile Portekiz arasındaki son 7 maçın 5'i berabere ve alt bitti.
* İspanya ile Portekiz tarihinde 9 kez karşılaştı. İspanya 3 kez kazanırken, Portekiz 1 kaz kazandı (5B).
* Portekiz tarihindeki en ağır yenilgisini 1934 yılında 9-0'lık skor ile İspanya'dan almıştı.


Cristino Ronaldo Önderliğindeki Portekiz milli takımı ise oynadığı futbolla ümit vermiyor.Kolay rakipler karşısında bir şekilde kazanıyorlar ancak güçlü rakipler karşısında zorlanıyorlar.Grupta Fildişi Sahili ve Brezilya ile golsüz berabere kalan Portekiz hücumda da oldukça etkisiz göründü.Portekiz genelde hücum gücü yüksek bir takım olarak tanınır. Sadece Kuzey Kore karşısında hücumda başarılı bir performans gösterdiler ve rakiplerine tam 7 gol atarak bu turnuvanın en farklı galibiyetini elde ettiler.Herşeyi Ronaldo'ya yüklemiş gibiler ve onun etkisiz olduğu maçlarda hücumda büyük sıkıntılar yaşıyorlar.Ronaldo'nun formsuz olduğu ya da iyi marke edildiği maçlarda B planını devreye sokamadığı zamanlarda çok sıkıntı yaşayan Portekiz'in bunu kırması gerek. Ronaldo'nun sahada olmadığı maçlarda diğer oyuncuların takım oyununu iyi oynayarak, Ronaldo'yu da rahatlatması gerekiyor.Aksi takdirde hedeflerine ulaşamazlar.Portekiz 1966 Dünya Kupası'nda 3. oldu. 2006 Dünya Kupası'nda ise yarı finalde Fransa'ya elenen Portekiz final şansını kaçırırken, 3.'lük maçında Almanya karşısına çıktı. Almanya'ya yenilen Portekiz dünya dördüncüsü oldu.Bu yıl ise Çeyrek finale kalmak için son Avrupa Şampiyonu İspanya ile karşılaşıyor.İspanya arasında yarın oynanacak maçla ilgili yorum yapan eski İspanya Milli Takımı Teknik Direktörü Luis Aragones, ''Eğer Portekiz, topa İspanya'dan daha fazla sahip olursa rahat kazanacaktır'' dedi.Dünya Kupası'ndaki oyunundan dolayı baştan beri İspanya'yı eleştiren Aragones, yarınki maçla ilgili Portekiz televizyonuna yaptığı değerlendirmede ''İspanya için topa sahip olmak çok önemli. Eğer Portekiz, topu çalmayı ve elinde tutmayı başarırsa, kazanma şansı daha fazla olacaktır'' şeklinde konuştu. Her iki takım için de yarınki maçın zor olduğunu vurgulayan Aragones, ''Portekiz olağanüstü iyi bir takıma sahip, İspanya ise yavaş yavaş iyiye doğru gidiyor'' yorumunda bulundu.Portekiz'de Deco sakatlığından kurtulmuş olurken, G grubundaki son iki karşılaşmada sakatlığından dolayı oynayamamıştı. Portekiz takımında ise 7 oyuncu sarı kart sınırında bulunuyor. Sarı kart sınırında bulunan oyuncular şu şekilde: Cristiano Ronaldo, Pedro Mendes, Hugo Almeida, Pepe, Tiago, Fabio Coentrao ve Duda.

2008 Avrupa Şampiyonu İspanya ise turnuvaya şok İsviçre mağlubiyetiyle başlamıştı ancak sonrasında Honduras'ı 2-0 yenerek ikinci bir süprize yer vermediler. Aslında çok daha farklı bir galibiyet elde edebilirlerdi ancak özellikle Villa 2 gol atmasına rağmen birçok pozisyonuda değerlendiremedi. Aynı şekilde Torres'de bekleneni veremeyen isimlerden birisiydi.Sakatlığından ötürü ilk iki maçta görev alamayan Andres İniesta'da Şili maçında sahada yer aldı ve şık bir gol atarak tekrar kalitesini ortaya koydu.İspanya'nın pas alış-verişlerinde ve hücuma hızlı çıkmasında etkin bir rol oynayan Iniesta'nın 11'e dönmesi de İspanya'nın kupadaki şansını daha çok yükseltecek.Daha önce 12 kez Dünya kupasına katılan Boğalar, hiç şampiyonluk sevinci yaşayamadı ve bu sefer hedefleri 2008 Avrupa Şampiyonluğunun ardından Dünya'da da şampiyonluğunu ilan etmek.Daha önceki turnuvalarda 4 kez grup aşamasında elendiler, 3 kez ikinci turda elendiler, 4 kez çeyrek finalede elendiler ve 1 kezde yarı finalde elendiler.İspanya Milli Takımı'nda teknik direktör Vicente Del Bosque ise bu sefer Şampiyonluğu hedefliyor ve önlerindeki ilk engel, Brezilya'nın ardından mücadele ettiği gruptan son 16'ya kalan Cristiano Ronaldo'lu Portekiz.Portekiz milli takımı sadece Kuzey Kore'yi 7-0 yenerek dikkatleri üzerine çekmişti ancak oynadıkları futbol güven vermiyor.Hücumda tüm yükü Ronaldo'ya yüklemiş durumdalar ve onu durdururlarsa rahat bir şekilde çeyrek final vizesi alacaklardır.İspanya'nın genç orta saha oyuncusu Javi Martinez, Portekiz karşısında forma giyebilir. Eğer Şili maçında bileğinden sakatlanan Xabi Alonso iyileşmez ise 2. tur mücadelesinde Portekiz karşısında genç oyuncu forma giyecek.Martinez basın toplantısında, "Xabi'nin düzeleceğine inanıyorum. O takımın önemli bir parçası. Ama eğer oynayamaz ise onun yerine elimden geleni yapacağım ve kesinlikle bu maça hazırım." dedi.İspanya Teknik Direktörü Vicente Del Bosque Portekiz karşısında sahaya çift forvet ile çıkmayı düşünüyor.

İki takımın son 5 maçında şu sonuçlar alındı:

15.01.1992 Portekiz 0 İspanya 0
19.01.1994 İspanya 2 Portekiz 2
13.02.2002 İspanya 1 Portekiz 1
06.09.2003 Portekiz 0 İspanya 3
20.06.2004 İspanya 0 Portekiz 1

İspanya takımı müthiş orta sahası ve pas trafiğiyle öne çıkan bir takım.Brezilya'dan sonra en çok pas yapan takımlar.Savunmada açık vermedikleri sürece onları açmak zor görünüyor.Portekiz takımıda grup maçlarında çok kontrollü bir futbol oynadı.Büyük takımlara karşı zorlanıyorlar.Tüm hücum yükünü Ronalda çekiyor ve o durunca atak yapmakta sıkıntı çekiyorlar.Özellikle İspanya gibi bir takım karşısında skor üretmekte zorlanabilirler.Ancak oynadıkları 3 maçtada gol yemediler ve savunmada çok başarılılar.İspanya'nın da skor üretmekte sıkıntı çekebileceği bir maç.Bu nedenle maçın kısır geçmesi muhtemel.Kontrollü geçmesini beklediğim bu maçta taraf bahisi yerine İlk yarı beraberliğinide ön plana çıkıyorum.

İlk Yarı Berabere Biter
2.5 Gol Altı Biter



Resmi Kadrolar ;

İSPANYA: 1-Iker Casillas; 15-Sergio Ramos, 3-Gerard Pique, 5-Carles Puyol, 11-Joan Capdevila; 14-Xabi Alonso, 8-Xavi, 6-Andres Iniesta, 16-Sergio Busquets; 9-Fernando Torres, 7-David Villa.

PORTEKİZ: 1-Eduardo; 2-Bruno Alves, 21-Ricardo Costa, 6-Ricardo Carvalho, 23-Fabio Coentrao, 16-Raul Meireles, 15-Pepe, 19-Tiago, 7-Cristiano Ronaldo, 11-Simao Sabrosa, 18-Hugo Almeida.

0 yorum:

Yorum Gönder