21 Temmuz 2010 Çarşamba

Spor Toto Dostluk Kupası : Galatasaray - Fenerbahçe





Fenerbahçe ile Galatasaray, Almanya'nın Mönchengladbach kentinde oynayacakları Spor Toto Dostluk Kupası maçıyla birlikte, tarihlerinde 365. kez karşı karşıya gelecek.


17 Ocak 1909 tarihinde, şimdiki Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nın bulunduğu ''Papazın Çayırı'' olarak adlandırılan yerde yapılan ve Galatasaray'ın 2-0 kazandığı özel maçla başlayan 101 yıllık ezeli rekabette, galibiyetlerde ve gol sayısında Fenerbahçe'nin üstünlüğü göze çarpıyor.


Sarı-lacivertliler, geride kalan 364 maçtan 138'ini kazanırken, sarı-kırmızılı ekip bu süre içinde 116 kez galip geldi. Ezeli rakipler 110 maçta ise eşitliği bozamadı.


''Sarı Kanaryalar''ın attığı toplam 511 gole, ''Cim Bom'' 463 golle karşılık verdi.


Ezeli rakipler, Almanya sınırları içinde 4. kez karşı karşıya gelecek.Fenerbahçe ile Galatasaray, 101 yıllık tarihlerindeki geride kalan 364 maç içinden 3'ünü Almanya'da yaptı. 3 Ağustos 1980 tarihinde Offenbach'da oynanan Vatan Kupası maçını Fenerbahçe 3-2 kazandı. 4 Ağustos 1990 tarihinde Köln'deki özel maçta ise bu kez gülen taraf 2-0'lık sonuçla Galatasaray oldu. İki takım, Almanya'da son maçlarını 17 Temmuz 1996 tarihinde Frankfurt'ta oynadı ve özel maç 0-0 tamamlandı.



Yeni sezon hazırlıklarını sürdüren Galatarasay, bundan önce oynadığı 3 hazırlık maçınıda kazanmıştı. Kleve takımını 4-0 , VfB Homberg'i 5-0 yenen sarı-kırmızlı ekip, son hazırlık maçında ise Pas takımını yine 4-0 yenmişti. Oynadığı 3 maçtada gol yemeyen ve hücumda çok başarılı bir görüntü çizerek 3 maçta 13 gol atan Galatasaray'da yeni transferler Serdar Özkan, Mehmet Batdal ve Ali Turan ortaya koydukları performansla Rijkaard'ın yüzünü güldürürken, Lorik Cana henüz hazır bir görüntü vermedi. Yeni transfer Pino ve anlaşma sağlanan Kewell'inda takıma ilerleyen günlerde dahil olmaları takıma ekstra güç katacaktır.Öte yandan Dünya Kupası'ndan dönen Lucas Neill de Rijkaard'ın şans vermesi halinde bu maçta yer alabililr.


Fenerbahçe ise oynadığı ilk 2 hazırlık maçında berbat bir görüntü vermişti. Hollanda'nın Az Alkmaar takımına 2-0 yenilen sarı lacivertli ekip, ardından da Köln takımına 5-2 mağlup olduktan sonra teknik direktör Aykut Kocaman'ın sert tepkisiyle karşılaşmıştı. Özellikle Köln maçında takımının ilk yarıdaki oyununu değerlendiren Aykut Kocaman , hiçbir şey yapmayan ve sahada sadece gezen bir takımın ilk yarıyı 3 farklı geride kapatmasının sevindirici bile olduğunu söyleyerek Fenerbahçe taraflarının tepkisiyle karşılaşmıştı. Son hazırlık maçında Belçika'nın Genk takmıı ile karşılaşan Fenerbahçe, rakibini 3-0 mağlup ederek kendini biraz olsun toparlamış olarak göründü. Geçen sezon Toulouse takımına kiralanan Kazım Kazım yaptığı 2 asistle dikkatleri üzerine çekerken, yeni transfer Stoch ise istekli performansına rağmen henüz kendisinden bekleneni veremedi.



İki takım arasında adı her ne kadar dostluk kupası olsa da kıran kırana bir mücadele olacaktır. Alex'in paylaşım sitesinde yaptığı bir açıklama vardı, Galatasaray'la Fenerbahçe arasında ne zaman dostluk oldu diye.Bu söz yanlış anlaşıldı elbette ama lafı doğru şekilde tercume edersek doğru bir söz olduğunu söyleyebiliriz. Her ne kadar Türkiye'nin iki büyük takımı olsalarda yıllardan beri ezeli rekabet içindeler ve hazırlık maçıda olsa iki takımda çok istekli , hırslı oynuyor.Fenerbahçe son 3 maçta Galatasaray'ı yendi.Baktığımız zaman Galatasaray'ın Fenerbahçeye nazaran daha güçsüz takımlarla oynadığını söylememiz mümkün. Bu nedenle hazırlık maçlarındaki performanslarına göre tahmin yapmak yanlış olur. Galatasaray'ın ilk ciddi sınavı olacak bu maç ve ben zorlansalarda henüz hazır görünmeyen Aykut Kocaman'nın takımını yeneceklerini düşünüyorum.Ayrıca Fenerbahçe'de orta sahanın en önemli isimlerinden biri olan ve hücuma verdiği katkı kadar savunmayada destek olan Emre'nin ve savunmanın iiki önemli ismi Gökhan Gönül ile Lugano'nun yokluğu ilk iki maçında 7 gol yiyen Fenerbahçe savunmasını, 3 maçta 13 gol atan Galatasaray hücum oyuncuları epey zorlayacaktır. Gollü , zevkli bir müsabaka olmasını diliyorum.


Galatasaray Kazanır
2.5 Gol Üstü.

0 yorum:

Yorum Gönder