28 Temmuz 2010 Çarşamba

Şampiyonlar Ligi 3. Tur Ön Elemeleri ( 28 Temmuz 2010 )




543 - Bate Borisov - Fc Kopenhag
ALT :1.50

Bate Borisov takımı özellikle 2008-2009 sezonunda Şampiyonlar liginde ön elemede güçlü Anderlecht'i eleyerek dikkatleri üzerine çekmişti. Daha sonra H Grubunda Real Madrid, Juventus ve Zenit'le eşleştiler ve bu grubu galibiyet alamadan 3 puanla son sırada tamamladılar.

Geçen sezonda şampiyonlar ligi ön elemesine katılma hakkı kazanan Bate , 2. ön eleme turunda Ventspils'e elenerek yoluna Avrupa liginde devam etmişti.Grubunda 7 puan toplamasına rağmen Everton ve Benfica'nın gerisinde kalmış ve Avrupaya veda etmişlerdi.


Maçlarını 5500 kişilik Horodskiy Stadium'da oynayan Bate Borisov avrupa arenasında sahasında oynadığı son 5 maçın 4'ünden galibiyetle ayrıldı.


Belarus temsilcisi geçen turda Hafnarfjordur'u iki maçtada mağlup ederek elemeyi başarmıştı.


Devam etmekte olan Beyaz Rusya liginde şuanda oldukça formdalar ve bu sezonda şampiyonluğun en büyük favorisiler. Oynadıkları 19 lig maçında 12 galibiyet 6 beraberlik ve sadece 1 yenilgi aldılar.En yakın takipçileri Shakhtyor Soligorsk'in 5 puan önünde zirvede yer alıyorlar.Özellikle oldukça başarılı olan savunması ile dikkat çekiyorlar. 19 lig maçında kalesinde sadece 4 gol gördüler.


Danimarka liginin tartışmasız en kaliteli takımı Fc Cobenhagen. Diğer takımlarla aralarında gerçekten büyük bir güç farkı var. Fc Cobenhagen transfer döneminde kaliteli transferler yaparak kadrosunu dahada güçlendirdi ve artık Avrupa'da bir başarı istiyorlar.


Geçtiğimiz sezon ligde rahat bir şampiyonluk elde etmişlerdi ve bu sezonda şampiyonluğun en büyük favorisiler. Ligede çok iyi bir başlangıç yaptılar.Deplasmanda SonderjyskE'yi 3-1 ve Esbjerg'yi 2-1 yendiler.


Bate Borisov evinde zor gol yiyen bir takım. Kopenhag ise ligde gollü maçlara imza atsada bu tür iki ayaklı maçlarda özellikle deplasmanlarda savunma ağırlıklı mücadele ediyorlar.Bu nedenle gollü bir müsabaka olmasını beklemiyorum. 



555 - Partizan Belgrad - Helsinki
1 :1.20

Sırbistan temcilsi Partizan , Kızılyıldız'la birlikte ülkesinin en önemli takımı.Özellikle iç saha maçlarındaki ateşli taraftarının desteği ile tanınıyorlar.

Geçen sezon Sırbistan Süper Liginde 30 maçta 24 galibiyet 6 beraberlik alan Partizan Sezonu namağlup şampiyon olarak tamamladı.Özellikle sahasında oynadıkları 15 maçta 14 galibiyet 1 beraberlik alarak çok iyi bir performans sergilediler.


Avrupada'da önemli tecrubeler edinmiş bir takım Partizan.1990 yılında Kupa Galipleri Kupasında Çeyrek Final,1964 yılında Şampiyonlar liginde Çeyrek Final , 1966 yılında Şampiyonlar liginde Final , 4 kez de UEFA Kupası'nda son 16'ya kalma başarısı gösterdiler.


Partizan takımı bundan önceki senelerde, Avrupa kupalarında çıktığı 147 maçta 60 galibiyet, 29 beraberlik ve 58 yenilgi aldı, 236 gol atıp, 205 golü kalesinde gördü.


Partizan önceki turda Ermenistan temsilcisi Pyunik'i eledi.Sahasında 3-1 yendikleri rakibini deplasmanda da 1-0'lık skorla geçmişlerdi.


Helsinki takımı ise Finlandiya'nın en önemli kulüplerinden biri. Finlandiya 'da birçok kupa almalarına rağmen Avrupada'da çok başarısızlar.


Kulübün resmi internet sitesinde teknik direktörlerinin yaptığı açıklamaları okudum. Kısaca ; Partizan çok daha teknik ve çok daha baskılı.Taraftarları onlar için çok iyi bir etki yapıyor. Oraya İyi bir savaş çıkarmaya gideceğiz şeklinde açıklamalarda bulunarak rakibinin kendilerinden daha iyi bir takım olduğunu belirtti.


Helsinki takımı devam etmekte olan Finlandiya Veikkausliga liginde lider durumda.Helsinki son 14 maçının 11'ini kazandı (1B-2M).Ligin hem en çok gol atan hemde en az gol yiyen ekibi durumundalar.Mücadeleci bir takım olmalarına rağmen yaratıcı oyuncu sıkıntısı çekiyorlar.Bu nedenlede sahasında ateşli taraftarınında desteği ile müthiş oynayan Partizan'ı ilk maçta galibiyete yakın görüyorum. 



553 - Aik Stockholm - Rosenborg 02 :1.22

Aik Stockholm Avrupa tecrubesi olan bir takım. AIK 1999/2000 de Uefa Şampiyonlar liginde yer almıştı. B grubunda Barcelona, Arsenal ve Fiorentina ile mücadele etmiş 1 puanla sonuncu olmuştu. AIK tek beraberliği sahasında Fiorentina ya karşı 0-0 ile almıştı. 2002/2003 sezonunda UEFA Kupası 1. turunda Fenerbahçe ile eşleşmiş ve 3-3, 1-3 lük skorlarla elenmişti. Geçtiğimiz sezon İsveç Ligini şampiyon olarak tamamlayarak bir kez daha avrupada mücadele etme hakkı kazandılar.

AIK Stockholm bu sezon İsveç'de umduğunu bulamadı.Geçtiğimiz yıl şampiyon olarak önemli bir başarıya imza atmışlardı ancak bu sezon kendilerinden bekleneni veremediler.Lige kötü bir başlangıç yapsalarda son haftalarda çok formdalar.Oynadıkları son 7 resmi maçta 5 galibiyet 1 beraberlik aldılar ve 1 mağlubiyet aldılar. O mağlubiyette son lig maçında geçen hafta Malmo takımına karşı alındı.


Geçen turda Jeunesse Esch takımı ile eşleşmişlerdi.Sahasında 1-0 yendikleri rakibiyle deplasmanda 0-0 berabere kalmışlardı. Avrupa kupalarında genel olarak defansif futboluyla öne çıkıyorlar. Zaten hücumda çok etkili bir isimleri yok.


Norveç liginde Son şampiyon Rosenborg ise maçın favorisi durumunda.Bu sezon ligde fırtına gibi esiyorlar.


Oynadıkları 18 maçta 11 galibiyet 7 beraberlik aldılar ve namağlup zirvede yer alıyorlar.En yakın takipçisi Valerenga'nın 6 puan üzerinde yer alıyorlar.


Ligde Valarenga'dan sonra Start'la birlikte en golcü takım olan Rosenborg savunma da çok başarılı şuana kadar ve ligin en az gol yiyen takımılar.Arka arkaya aldıkları 5 maçlık galibiyet serisinden sonra sahasında Odd Grenland'a puan kaptırdılarmışlardı ancak geçen hafta son dakika golüyle Stabaek'i mağlup ederek farkın daha fazla kapanmasını engellediler.


Geçen turda Linfield takımını elemişlerdi. İlk maçtan işi bitirmeleri bekleniyordu ancak golü bulamayınca bunu başaramadılar. Sahasında ise rakibini 2-0'lık net bir skorla geçmişlerdi.


Bu sezon oynadığı hiçbir resmi maçta mağlubiyet yüzü görmeyen ve Avrupada rakibine göre daha tecrubeli bir takım olan Rosenborg'un, son haftalarda iyi sonuçlar alsada eski formundan uzak olan Aik Stockholm deplasmanından avantajlı bir sonuçla döneceğini düşünüyorum. 



554 - Ajax - Paok 1:1.20

Ajax takımı geçtiğimiz sezon müthiş bir performans göstermesine rağmen ligi Twente'nin 1 puan gerisinde ancak 2. olarak tamalayabilmişti.

Özellikle ileri uçtaki müthiş hücum hattıyla ön plana çıkan Ajax , 2009-2010 sezonunda ligde rakip fileleri tam 106 kez havalandırarak gol atma rekoru kırmıştı.Aynı zamanda kalesinde gördükleri 20 gollede en az gol yiyen ekip durumundaydılar.


İç sahada müthiş bir performans sergiliyorlar. Geçtiğimiz yıl evinde oynadıkları 17 maçın 16 sını kazaırken sadece 1 beraberlik almışlardı. Attıkları 64 gole karşın kalesinde sadece 4 gol görmüşlerdi. Lig boyunca sahasında farklı galibiyetler aldığına şahit olduk Ajax'ın.


Yeni sezon öncesi hazırlık maçlarını sonlandırdılar ve Paok ile oynayacakları iki maçtan sonra Hollanda'da yeni sezona başlangıç yapacaklar. Hazırlık maçları neticesinde Ajax , Al Ahly'yi yendikten sonra Porto'ya yenilmişti ancak son hazırlık maçında Chelsea galibiyetiyle taraftarlarını ve izleyenleri mest ettiler.


Genç yaştaki kadrosuna rağmen İngiltere Premier liginin son şampiyonu olan ve Mourinho'nun Dünya'nın en iyi takımı olarak nitelendirdiği Chelsea'ya adeta futbol dersi verdiler.Orta alanda çok iyi pas trafiği yapıyorlar ve ileride iyi bir dünya kupası geçiren ve geçen sezon müthiş bir performans gösteren Suarez'le çok etkililer.


Siyah-beyazlı ekip PAOK ise, ligi dördüncü sırada bitirmesine rağmen play-offlara kalmayı başardı ve Şampiyonlar Ligi bileti aldı. Çok tartışılan bu uygulamanın Selanik ekibinin oldukça işine yaradığı ortada.


Aynı rakibi Ajax gibi geçen sezon iç sahada müthiş bir performans sergilemişlerdi.Sahasında toplamda 18 resmi maç oynamış ve bu maçlarda 16 galibiyet alırken 2 kez rakiplerine boyun eğmişti.


Yeni sezon öncesi iyi bir hazırlık dönemi geçirdiklerini söyleyemeyiz.CSKA Sofia'a 3-1 yenildikten sonra zayıf rakibi RW Erfurt ancak 1-0'lık skorla yenmişlerdi.Sonrasında Offenbach'a mağlup olup Nurnberg'le berabere kaldılar. Özellikle geçtiğimiz sezonki başarılı savunması , hazırlık döneminde güven vermedi.


PAOK güçlü Ajax karşısında ilk maçta savunma yaparak güçlü Ajax hücumunu durdurmaya çalışacak ve avantajlı bir sonuçla evine dönmek isteyecek. Her ne kadar Ajax rakibinden çok daha kalitei bir takım olsada işi rovanşa bırakmak istemez. PAOK deplasmanıda kolay olmayacak çünkü. İlk maçta mutlaka kazanacaklarını düşünüyorum. Kupon tamamlamak için Ajax galibiyeti yazılabilir. 




550 - Sheriff - Dinamo Zagreb
İY0 :1.80 / ALT :1.40

Moldova temsilcisi Sheriff yakından tanıdığımız bir takım. 2007-2006 sezonunda Şampiyonlar Ligi ön elemesinde temsilcimiz Beşiktaş ile karşılaşmış ve 1-0 ile 3-0'lık sonuçlarla mağlup olarak Avrupa'ya veda etmişti.Geçen sezonda başka bir temsilcimiz olan Fenerbahçe ile UEFA Avrupa ligi grup maçlarında karşılaşmış ve Fenerbahçe rakibini iki maçtada 1-0'lık skorla yenmişti.

Sheriff ülkesinin en başarılı takımlarından. Yıllarda Avrupa'da mücadele etmeye hak kazanıyorlar ancak bir türlü ön elemeleri geçemiyorlar.Bu sezonu saymazsak önceki 7 sezonda da Avrupa'da oynamaya hak kazandılar ancak sadece geçen sezon ön eleme belasından kurtulabilmişlerdi.

Bu sezon ise ön elemede ilk maçında Dinamo Tirana'yı sahasında 3-1 yenip deplasmanda 1-0 yenilmesine rağmen rakiplerini saf dışı bırakmışlardı. Ligdeki ilk maçında ise sahasında FC Tiraspol'u 3-0 gibi net bir skorla geçtiler.

Sheriff takımı bu yıldaki ön elemeleri sayarsak son 8 yılda toplam 39 maça çıkmış ve bu maçların 33'ü alt bitmiş.

Dinamo Zagreb takımı ise Hırvatistan temsilcisi. Ülkesinin en önemli ve en çok taraftara sahip olan takımılar.

Taraftar Grupları Bad Blue Boys çok ateşli bir grup... Çıkardıkları bir sürü olay ve tehditleriyle meşhurlar.Yetiştirdiği oyuncularla , Aldığı şaşırtıcı sonuçlarla ve Milli takıma verdiği oyuncularla her zaman Hırvat futbolunun lokomotifi olmuştur Dinamo Zagrep.

Geçtiğimiz sezon ligin son haftalarında önemli bir düşüş yaşasalarda çoktan puan farkını açmış ve şampiyonluğunu ilan etmişlerdi. Bu durumdan dolayıda sıkıntı yaşamadılar. Bu sezon ise lige Hrvatski Dragovoljac'ı sahasında 4-1 yenerek başladılar.

Geçtiğmiz turda Koper takımını sahasında 5-1 yendikten sonra deplasmanda rakibini 3-0 yenilerek herkesi şok etmişlerdi. Kimse onlardan bu kadar kötü bir sonuç beklemiyordu. Koper bir gol daha bulabilseydi kalan dakikalarda Zagrep kupaya veda edebilirdi.

Sheriff takımı ev sahibi olmanın verdiği avantajla maçı kazanmak isteyecektir. Ateşli taraftarının desteğilye Zagrep deplasmanları her zaman zor olmuştur. Bu maçtada iyi bir sonuç alamadıklar takdirde yada kalelerinde gol görmeleri halinde işleri çok zorlaşacaktır. Sheriff 'in önceliği gol yememeye vereceğini ve kontrollü bir oyun sergileyeceğini düşünüyorum.Dinamo Zagreb'de avantajlı bir sonuçla evine dönmek istiyor. Saldıracaklarını düşünmüyorum çünkü atak oynadıkları deplasman maçlarında Koper maçındaki gibi savunmalarında verdikleri açıklarla rakiplerine gol fırsatı veriyorlar.Bu nedenle onlardan da temkinli bir oyun bekliyorum. İlk yarıda dengenin bozulmayacağını ve maçın kısır geçeceğini düşünüyorum.


0 yorum:

Yorum Gönder